Виробник ракет Taurus критикує уряд Німеччини через відсутність замовлень

Читать на русском
Оборонна компанія MBDA призупинила виробництво ракет Taurus. Виробник наполягає на прискоренні ухвалення урядом Німеччини рішень щодо замовлень для промисловості.
Фото: Sven Eckelkamp/IMAGO

Німецька збройна компанія MBDA Deutschland готова відновити виробництво далекобійних ракет Taurus і наполягає, щоб уряд країни пришвидшив прийняття рішень щодо замовлень у галузі.

Про це заявив глава концерну Томас Готтшильд в інтерв’ю газеті Augsburger Allgemeine.

«Виробнича лінія для ракет Taurus, тестове обладнання та відповідні цехи залишилися. Ми могли б розпочати їх виробництво у будь-який час. Але для цього нам потрібне нове замовлення на цю зброю», – сказав він.

Готтшильд зазначив, що ракети Taurus більше не вироблятимуться, оскільки оборонна промисловість не має права виробляти запаси без замовлень.

«Переривання виробництва, як у випадку з Taurus, є викликом для для нашої промисловості. У таких випадках наші постачальники, які часто є малими та середніми компаніями, зупиняють виробництво», – зазначив він.

Taurus для України: як часто Шольц відкидає можливість постачання далекобійних ракетКанцлер Німеччини Олаф Шольц лише цього року щонайменше сім разів заявляв, що не даватиме Україні ракети Taurus.

Очільник концерну додав, що з новими замовленнями постачальникам спочатку доведеться переорієнтуватися та забезпечити отримання необхідної сировини.

«Військова промисловість потребує базового навантаження у виробництві. Цього достатньо, щоб підтримувати ланцюжки постачання, мати найсучасніше тестове обладнання та компетентних працівників.

Тоді в надзвичайних ситуаціях, як-от зараз, ми зможемо дуже швидко збільшити виробництво», – пояснив Готтшильд.

Як позитивний приклад він навів замовлення від кількох земель на 1000 ракет Patriot, над якими працює MBDA і які будуть вироблені її американським партнером Raytheon в Шробенхаузені.

«Ми поставимо перші ракети Patriot протягом трьох років», – заявив Готтшильд.

Він не став коментувати, чи постачатиме Німеччина ракети Taurus Україні, зауваживши, що це політичне рішення. Водночас він висловив упевненість, що такі ракети із дальністю польоту понад 500 кілометрів потрібні Україні для боротьби з логістичними ланцюжками ворога та ураження стратегічних цілей.

«Наразі Україна покриває свою здатність до протистояння іншими видами озброєнь. Однак, з точки зору українців, Taurus був би важливим додатковим компонентом у нинішній ситуації», – сказав очільник MBDA.

Як відомо, канцлер Німеччини Олаф Шольц відмовляється постачати Україні далекобійні ракети Taurus, пояснюючи це прогненням запобігти розвֹ’язанню війни між росією і НАТО.

Допомогти Німеччині у подоланні розбіжностей щодо передачі Україні Taurus готова Велика Британія. Зокрема, не виключений варіант, що Німеччина може передати ракети Taurus Великій Британії, а та, у свою чергу, поставить Україні нову партію далекобійних ракет Storm Shadow.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зізнався, що отримує «роздратовані коментарі» від Німеччини, коли Україна закликає Берлін передати їй ракети Taurus.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: