Taurus для України: як часто Шольц відкидає можливість постачання далекобійних ракет

Читать на русском

Німеччина посідає друге місце у світі після США за обсягом наданої Україні військової допомоги. Берлін дає боєприпаси, артилерію, системи ППО, танки та інше озброєння, проте одну межу все ще не наважується перетнути – надання далекобійних ракет. Україна минулого року отримала такі ракети від Британії, Франції та США, тож очікувалося, що наступною буде Німеччина. Але в цьому питанні Олаф Шольц зайняв жорсткішу позицію, ніж колись по танках. Як часто канцлер підтверджував відмову в Taurus Україні та чим це аргументував – у матеріалі «Слово і діло».

Канцлер Німеччини Олаф Шольц лише цього року щонайменше сім разів заявляв, що не даватиме Україні ракети Taurus.
Постачання німецьких ракет Taurus УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Першою далекобійні ракети (Storm Shadow) Україні надала Велика Британія, це сталося у травні 2023 року. Вони були поставлені за умови, що використовуватимуться лише на суверенній території України.

Саме тоді у травні стало відомо, що Україна відправила Німеччині запит на постачання крилатих ракет Taurus із дальністю польоту до 400-500 кілометрів.

Німеччина промовчала, а у липні далекобійні ракети SCALP – аналог британських Storm Shadow – передала Франція.

Після цього канцлер Олаф Шольц вперше сказав, що Німеччина не постачатиме Україні далекобійні Taurus, щоб їх не використовували для ударів по росії.

У серпні ЗМІ повідомили про нібито готовність Німеччини поставити Taurus, але Шольц одразу спростував цю інформацію: за його словами, Берлін зосереджений на постачанні засобів протиповітряної оборони, важкої артилерії та танків.

У той же місяць він знову заявив, що Німеччина поки не готова брати на себе зобов'язання щодо постачання Україні далекобійного озброєння.

У жовтні стало відомо, що Україна отримала американські далекобійні ракети ATACMS. Шольц після цього двічі заявив, що не збирається постачати Taurus. Вперше він виправдав це небажанням «ризикувати ескалацією війни»: «Ми, звісно, маємо гарантувати, що ескалації війни не буде і що Німеччина не стане частиною конфлікту. Моє завдання як канцлера – забезпечити це». За інформацією ЗМІ, канцлер побоюється, що Німеччині доведеться передавати Україні геодані про російські цілі, або, що ЗСУ використають ракети для атаки на Кримський міст.

Вдруге він натякнув, що для використання ракет нібито потрібні солдати Бундесверу: «Участь німецьких солдатів у будь-якій активності, навіть за межами України, для нас неможлива».

Цього року питання надання Україні німецьких ракет обговорювалося ще активніше. У лютому Шольц тричі відкидав цю можливість.

Спочатку він сказав, що рішення про передачу ракет «буде прийнято у правильний момент», а потім категорично виступив проти надання Україні такої допомоги.

Наприкінці лютого канцлер пояснив свою відмову тим, що крилаті ракети «можуть досягти конкретної цілі десь у Москві».

Навесні тиск на Шольца щодо постачання ракет Taurus зріс як з боку союзників, так і депутатів – Бундестаг ухвалив резолюцію із закликом надати Україні далекобійну зброю (хоча безпосередньо Taurus у тексті не згадувалося).

Шольц тричі аргументував свою відмову тим, що для експлуатації Taurus нібито потрібно залучати німецьких солдатів. Він заявив, що «не підтримає жодного рішення, яке призведе до того, що німецькі солдати якимось чином будуть залучені до військової операції».

Востаннє він пояснював свою позицію перед депутатами Бундестагу: «Я не можу поставити системи озброєння великої дальності, що було б пов'язане із залученням німецьких солдатів навіть за межами України. Це межа, яку я як канцлер не хочу перетинати. Йдеться про участь у тому, «де ціль, де зроблено постріл, де було влучання». Німецькі солдати не повинні брати в цьому участі».

А постачання Україні Taurus без участі німецьких солдатів канцлер вважає «безвідповідальним».

Нагадаємо, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вважає, що регулярні дискусії про передачу Україні Taurus «шкодять загальному процесу надання військової допомоги для ЗСУ».

За інформацією ЗМІ, думку Шольца щодо постачання ракет намагається змінити міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Голова опозиційного ХДС Фрідріх Мерц також закликав канцлера припинити зволікання з постачанням Taurus.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що Україна не збирається бити німецькими далекобійними ракетами Taurus по російській території.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: