Дві країни ЄС частково приєднуються до Шенгенської зони

Читать на русском
Болгарія та Румунія стануть новими членами Шенгенської зони, однак ЄС ще має ухвалити рішення щодо дати скасування перевірок на внутрішніх сухопутних кордонах.
Getty Images

До Шенгенської зони вже завтра, 31 березня, долучаться ще дві країни Європейського союзу, а саме - Болгарія та Румунія.

Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії.

У заяві ЄК зазначається, що від завтра шенгенські правила застосовуватимуться в обох цих державах-членах, включаючи видачу шенгенських віз. Крім того, буде скасовано контроль на внутрішніх повітряних і морських кордонах.

Однак Рада ЄС ще має ухвалити рішення про встановлення дати скасування перевірок на внутрішніх сухопутних кордонах між Болгарією, Румунією та іншими країнами Шенгенської зони.

В Єврокомісії заявили, що вступ двох держав до Шенгенської зони зробить спільний простір більш привабливим завдяки значному розширенню найбільшого у світі спільного простору без внутрішнього прикордонного контролю.

«Комісія рішуче вітає це досягнення, яке стало результатом історичного рішення Ради від грудня 2023 року», - заявили в Єврокомісії.

При цьому, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн назвала це «великим успіхом» для обох країн, а також «історичним моментом для Шенгенської зони», яка є найбільшої зони вільного пересування у світі.

«Разом ми будуємо сильнішу, об'єднанішу Європу для всіх наших громадян», - наголосила вона.

Нагадаємо, раніше Угорщина погрожувала накласти вето на вступ Болгарії до Шенгенської зони, якщо Софія не скасує транзитну плату за російський газ.

Також Євросоюз планує обмежити пересування російських дипломатів Шенгенською зоною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: