Євросоюз планує обмежити пересування російських дипломатів Шенгенською зоною – ЗМІ

Читать на русском
Відповідна пропозиція є давнім проханням Чехії, яка минулого року наполягала на припиненні свободи пересування російських дипломатів.
Getty Images

Євросоюз планує обмежити поїздки російських дипломатів країною, в якій вони акредитовані, і таким чином заборонити їм пересуватися іншими країнами Шенгенської зони.

Про це повідомляє видання Politico.

Чехія запропонувала обмежити пересування російських дипломатів по Євросоюзу – FTУ ЄС обговорюють пропозицію Чехії обмежити пересування російських дипломатів Шенгенською зоною. Це пов'язано із випадками виявлення шпигунів серед співробітників посольств.

Згідно з даними джерел серед дипломатів, знайомих із планом, така пропозиція включена до 13-го пакету європейських санкцій проти росії.

Зазначається, що відповідна пропозиція є давнім проханням Чехії, яка минулого року наполягала на припиненні свободи пересування російських дипломатів. Зокрема, чеський уряд наполягав, щоб російським дипломатам видавали спеціальні візи та посвідки на проживання.

Однак, за даними Politico, поки що неясно, як план буде реалізовано, адже поїздки всередині Шенгенської зони часто не контролюється. Джерела видання зазначають, що Єврокомісія також розширить списки російських компаній, яким європейські фірми не можуть продавати товари подвійного призначення та військову продукцію.

Нагадаємо, що економічні санкції проти росії продовжили ще на шість місяців. Таке рішення ухвалила Рада ЄС.

Водночас, як зазначають ЗМІ, 13-й пакет санкцій Європейського союзу, спрямований проти росії через її вторгнення в Україну, буде найслабшим з усіх.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: