Нідерланди змінили позицію щодо приєднання Болгарії до «шенгену»

Читать на русском
Нідерланди відкликали свої заперечення щодо вступу Болгарії до Шенгенської зони. Проте супротивником рішення виступає Австрія.
Фото: rfi.fr

Уряд Нідерландів змінив свою позицію стосовно приєднання Болгарії до Шенгенської зони й готовий підтримати таке рішення.

Про це повідомляє Reuters.

За словами державного секретаря Міністерства юстиції Нідерландів Еріка ван дер Бурга, «уряд Нідерландів вважає, що Болгарія відповідає умовам, встановленим для вступу до Шенгенської зони, і тому може погодитися з рішенням, яке призведе до повного приєднання Болгарії до Шенгену».

Це рішення поклало край давній суперечці між двома країнами: раніше Нідерланди були проти приєднання Болгарії до Шенгенської зони через загрозу корупції та міграції.

Нещодавня доповідь Єврокомісії свідчить про відсутність перешкод для вступу Болгарії до Шенгенської зони.

«Ми встановили, що Болгарія провела всі необхідні конституційні реформи, і на основі цього можемо зробити висновок, що Болгарія задовольняє всі вимоги для приєднання до Шенгену. При цьому залишається дуже важливим, щоб Болгарія продовжувала роботу зі зміцнення зовнішніх кордонів», – додав представник Мін’юсту.

Зі свого боку, в.о. прем'єр-міністра Нідерландів Марк Рютте на полях саміту ЄС у Брюсселі зазначив, що Болгарія досягла такого прогресу, що перешкоджати її вступу «було б нерозумно».

У той же час противником цього рішення виступає Австрія. Вона готова поступитися, дозволивши польоти на літаках між країнами в обмін на посилення безпеки на зовнішньому кордоні ЄС.

Відомо, що крім Болгарії до Шенгенської зони хоче приєднатись також Румунія, чию заявку з аналогічних міркувань блокує лише Австрія.

Нагадаємо, французький президент Еммануель Макрон запропонував змінити принципи функціонування Шенгенської зони для того, щоб убезпечити захист країн ЄС від терористів.

У жовтні Україна отримала три рекомендації від Єврокомісії щодо продовження безвізу

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: