ЄС відмовляється передавати Україні 5 млрд євро доходів від росактивів – Politico

Читать на русском
Керівництво ЄС вирішило не передавати Україні 5 млрд євро прибутку, отриманого від заморожених російських активів у 2022 та 2023 роках.
Фото: pubaffairsbruxelles.eu

Керівництво ЄС вирішило не передавати Україні 5 млрд євро прибутку, отриманого від заморожених російських активів у 2022 та 2023 роках.

Про це повідомляє Politico.

Конфіскація російських активів на користь України: у яких країнах є прогресЗаморожені російські активи можуть бути використані для відновлення України. У яких країнах є прогрес у конфіскації – на інфографіці.

Наразі коштами розпоряджається орган під назвою Euroclear – європейський депозитарій цінних паперів. За інформацією журналістів, Єврокомісія хоче залишити ці гроші як своєрідну страховку від ймовірних судових позовів з боку росії.

Так, у поки що неопублікованому звіті ЄС, з яким ознайомилися ЗМІ, йдеться, що Euroclear зможе використати ці гроші для покриття «витрат, ризиків та збитків, завданих центральним депозитаріям цінних паперів... через війну в Україні».

«Прибуток за 2022–2023 роки, пов'язаний із замороженими російськими активами, відокремлений від прибутку, отриманого в рамках звичайного бізнесу. Ми не розподіляємо цей прибуток серед акціонерів і зберігаємо його доти, доки не будуть надані подальші вказівки», – повідомила Euroclear у письмовій відповіді Politico.

Очікується, що на допомогу Україні будуть виділені доходи від інвестицій, отримані вже цього року. Однак влада в Києві не погоджується з таким планом Єврокомісії. Так, міністр юстиції Денис Малюська назвав його «помилкою» під час дискусії у Брюсселі минулого тижня.

«Я ніколи не чув, що 5 мільярдів євро – це буфер для Euroclear. Це занадто велика сума грошей, щоб бути буфером для будь-якого потенційного судового процесу», – сказав він.

Проте юристи пояснюють, що арешт прибутку «заднім числом» був би «юридичним мінним полем», що пояснює, чому пропозиція Комісії не охоплює доходи, отримані у 2022 та 2023 роках.

«Є дуже обмежені обставини, за яких нормативні акти можуть застосовуватись заднім числом», – визнав Малюська.

Нагадаємо, 21 березня лідери Європейського Союзу погодилися конфіскувати значну частину надприбутків, отриманих від заморожених російських активів, та передати їх Україні.

Як відомо, виторг від заморожених російських активів становить близько 3 млрд євро щорічно. При цьому до 2027 року, за оцінками європейських чиновників, загальний прибуток від заморожених активів може становити 20 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: