25 місяців від початку повномасштабного вторгнення: топ обіцянок Зеленського

Читать на русском
Володимир Зеленський обіцяв нарощувати оборонне виробництво, демобілізувати строковиків та провести саміт миру. Більше – у матеріалі.
Фото: AP

Україна знаходиться на 761 дні повномасштабного російського вторгнення. Окупанти відновили масштабні ракетні атаки на українські міста, зокрема на енергетичну інфраструктуру. Ситуація на фронті залишається напруженою через дефіцит снарядів, водночас найбільший союзник – США – все ще не схвалив виділення військової та фінансової допомоги. Які обіцянки у такій ситуації дає президент Володимир Зеленський – у матеріалі «Слово і діло».

Про проведення саміту миру. «Ми ініціювали Формулу миру. Ми будемо проводити перший саміт. Він обов'язково буде проведений… Шукаємо правильну дату, щоб більшість країн світу залучити», – обіцяв Зеленський в одному із інтерв'ю.

Війна в Україні: на які передові позиції ЗСУ приїжджав ЗеленськийЯкі передові позиції ЗСУ відвідував президент Володимир Зеленський під час повномасштабної війни – на інфографіці.

На даний момент дати проведення інавгураційного саміту немає, але відомо, що його буде організовано навесні у Швейцарії. Офіс президента планує запросити понад 160 країн, росії серед них не буде. «Ми не бачимо представників росії на цьому саміті. Ми не бачимо, як можна запрошувати людей, які все блокують, руйнують і вбивають. Ми хочемо отримати результат. Результат – справедливий мир для України. Тому спочатку цивілізовані країни розроблять план, а вже потім залучатимуть представників росії, які бажають справедливого миру», – пояснював президент.

Про демобілізацію строковиків. 8 березня Зеленський підписав указ про демобілізацію військових строкової служби – їх буде звільнено в запас у квітні-травні. Такі терміни, за його словами, обумовлені проханням військового командування, яке потребує кілька тижнів на підготовчі процедури. Але, обіцяв президент, із квітня строковиків почнуть відправляти у запас.

Щодо скорочення міністерств в Україні. 12 березня президент підтвердив, що в Україні задля економії бюджетних коштів можуть скоротити кількість міністерств. Раніше про це говорив прем'єр Денис Шмигаль.

«У нас є бюджет війни і насамперед пріоритет — це війна, ми на це спрямовуємо всі гроші, які ми маємо. Якщо це вимагає на час війни скорочення деяких інститутів і навіть міністерств, то ми це робитимемо», – сказав Зеленський. Конкретики щодо цього питання ще немає: ЗМІ писали, що під скорочення можуть потрапити Міністерство культури та Міністерство молоді та спорту, а Міністерство аграрної політики знову можуть влити до Мінекономіки.

Про введення військ Франції до України. Місяць тому президент Франції Еммануель Макрон сколихнув Європу, заявивши, що введення в Україну західних сухопутних військ не виключено.

Володимир Зеленський, коментуючи цю заяву французьким ЗМІ, обіцяв, що «їхні діти не вмиратимуть в Україні»: «Якщо росія вторгнеться до країн НАТО, ваші діти можуть бути відправлені на територію будь-якої країни НАТО. І це вже інше питання. І це буде рішення союзницьке в рамках НАТО».

Макрон також уточнив, що йдеться не про участь у бойових діях, а про навчання бійців ЗСУ безпосередньо в Україні.

Про винищувачі F-16. Після візиту в Україну прем'єра Нідерландів Марка Рютте Зеленський знову пообіцяв, що цього року на нашому небі будуть американські винищувачі F-16. «Цього року нові винищувачі – вони будуть у нашому небі, і цей рік мають зробити результативним у захисті від російських керованих авіабомб, від російських літаків, від їхніх ракет», – сказав він.

Зважаючи на все, перші винищувачі Україна отримає від Данії влітку – шість літаків. Тоді ж будуть готові до польотів 12 пілотів. А коли саме Нідерланди передадуть F-16 – невідомо.

Про ситуацію у Чорному морі. Зеленський обіцяв, що для російських терористів «немає вже безпечних гаваней у Чорному морі і не буде». Що ж ця обіцянка повною мірою виконується: лише цього року Україна вразила три великі десантні кораблі («Цезар Куніков», «Азов» та «Ямал»), патрульний корабель «Сергій Котов», ракетний катер «Івановець» та розвідувальний корабель « Іван Хурс».

Після втрати кількох кораблів росія тривалий час не наважувалася вивести в море ракетоносії.

Більше про втрати російського Чорноморського флоту можна дізнатись з інфографіки.

Крім того, під час відвідин у Стамбулі будівництва українських корветів президент обіцяв, що протичовновий корвет «Іван Мазепа» вже цього року буде готовий служити Україні.

Про нарощування військового виробництва. Зеленський обіцяв, що цього року Україна вийде на максимальне оборонне виробництво за весь час незалежності.

Також він обіцяв, що Україна матиме більше власної зброї – снарядів, дронів, систем РЕБ. А коментуючи успішні атаки українських далекобійних безпілотників, президент обіцяв, що «Україна тепер завжди матиме свою власну ударну силу в небі».

Щодо нарощування оборонного виробництва, то в уряді обіцяли, що цього року воно зросте у шість разів. Сам президент обіцяв виготовлення мільйона дронів, і це мова лише про FPV. Планується також запустити власне виробництво дефіцитних 155 мм снарядів.

Нагадаємо, про обіцянки Володимира Зеленського за попередній місяць можна прочитати у нашому матеріалі.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: