Як змінювалася кількість міністерств в українських урядах

Читать на русском

В Україні на тлі дефіциту бюджету та необхідності економії знову планують скоротити кількість міністерств. Про це раніше говорив президент Володимир Зеленський і наразі підтвердив Денис Шмигаль. За словами прем'єра, оптимально було б залишити 15-16 міністерств. Які саме відомства потраплять під скорочення він не повідомив, але, за інформацією ЗМІ, «під ніж» можуть потрапити Міністерство культури та Міністерство молоді та спорту. Крім того, Міністерство аграрної політики знову можуть влити до Мінекономіки. Такі реформи в уряді вже проводили неодноразово, «Слово і діло» пропонує згадати, як змінювалася кількість міністерств.

За перших трьох урядів незалежної України – з 1991 до 1994 року – міністерств було 20. Окрім «стандартних», були також Міністерства інвестицій та будівництва, транспорту, промисловості, праці, лісового господарства, з прав захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС.

По 19 міністерств було в урядах Віталія Масола, Євгена Марчука та Павла Лазаренка. Кабмін Валерія Пустовойтенка (1997-1999) оптимізувався до 17 міністерств: відпали міністерства інвестицій та будівництва, праці, лісового господарства, а деякі відомства укрупнили.

Під час прем'єрства Віктора Ющенка та Анатолія Кінаха кількість міністерств скоротилася до 16. За Віктора Януковича та Юлії Тимошенко кількість міністерств зросла до 17, за Юрія Єханурова – до 18.

За другого уряду Януковича (2006-2007) та Тимошенко (2007-2010) міністерств стало 19. Наприклад, з'явилося міністерство з питань житлово-комунального господарства.

Під час роботи двох урядів Миколи Азарова (з 2010 до 2014 року) міністерств було 17 і багато з них трансформувалися. Наприклад, Міністерство транспорту стало Міністерством інфраструктури, Міністерство сільського господарства – Міністерством аграрної політики та продовольства, Міністерство економіки – Міністерством економічного розвитку та торгівлі, Міністерство з питань ЖКГ – Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

За прем'єра Арсенія Яценюка міністерств спочатку було 16, а потім 17. Зокрема, з'явилося Міністерство інформаційної політики.

Володимир Гройсман пішов на збільшення кількості міністерств: спочатку їх було 18, а в 2018 році з'явилося ще одне – Міністерство у справах ветеранів.

«Чемпіоном з оптимізації» був Олексій Гончарук, уряд якого існував рекордно недовго – за нього було 15 міністерств.

Так, були об'єднані в одне Міністерство культури, Міністерство молоді та спорту та Міністерство інформаційної політики. Також об'єднали в одне Міністерство у справах ветеранів та Міністерство з питань окупованих територій та переселенців.

Міністерство аграрної політики влили до Мінекономіки. В одне об'єднали Міністерство екології та Міненерго.

За Дениса Шмигаля спочатку було 18 міністерств (розділили Міністерство у справах ветеранів та з питань окупованих територій, а також Міністерство культури, молоді та спорту), потім було створено Міністерство розвитку стратегічних галузей промисловості та знову виведено в окреме Міністерство аграрної політики.

Наприкінці 2022 року кількість міністерств зменшилась до 19 за рахунок об'єднання Міністерства інфраструктури та Міністерства розвитку громад.

Нагадаємо, «тривалість життя» українських урядів можна дізнатися з інфографіки «Слово і діло».

Також ми писали, скільки міністри заробили у перший рік повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: