«План Буданова»: у ГУР розповіли, як готувалися захищати Харків

Читать на русском
Оборону Харкова розпочали готувати за 2-3 тижні до початку повномасштабного російського вторгнення. До міста завезли машини зі зброєю.
фото ГУР

Харків готували до оборони від російської армії за «планом Буданова» приблизно за два-три тижні до вторгнення. І вже 23 лютого харківським добровольцям видали першу зброю.

Про це розповів голова ГУР Кирило Буданов та офіцер ГУР з позивним «Віто» ексклюзивно для проекту «Хоробрі серця», передає пресслужба розвідки.

Два роки великої війни: як ЗСУ знищують окупантівНа інфографіці – як ЗСУ знищують окупантів у ході повномасштабної війни. Втрати російської армії вже перевищили 400 тисяч людей.

За словами Буданова, для захисту Харкова та області від росіян до міста перед вторгненням вирішили перевезти вантажі зі зброєю.

«За два-три тижні перед початком бойових дій нашими офіцерами були відправлені партії стрілецького озброєння разом з гранатометами, зрозуміло, вибухівкою тощо в місто Харків для створення з місцевих, скажімо так, ополчення. Це допомогло», – повідомив Буданов.

Розвідник із позивним «Віто» – один із офіцерів, який реалізовував план підготовки до оборони Харкова, додав, що військові всі спланували заздалегідь.

«Я зі своїм товаришем, він теж полковник, разом приїхали до Харкова ще до повномасштабного вторгнення – готуватися до оборони міста та області», – розповів він.

План із підготовки оборони Харкова, за словами «Віто», отримав назву «План Буданова».

«Командир викликав мене і мого колегу. І Буданов говорив. Ми зібрались ― і в Харків. Завантажили дві машини зброї, боєприпасів. Приїхали в місто,  зробили тайникові закладки. 23 лютого я видав першу зброю людям», – згадав офіцер.

За його словами, кількість добровольців, які вирішили стати на захист Харкова від російських загарбників, перевищила всі очікування – привезеної зброї не вистачало.

«Не вистачало боєприпасів, гранат, РПГ. Те, що ми привезли, було розраховано на одну кількість добровольців, людей, які візьмуть в руки зброю. Але харківʼяни показали себе зовсім по іншому. Довелось їх озброювати», – додав «Віто».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський розповів, як можна захистити Харків від російського обстрілу.

Раніше ми розповідали, як ЗСУ дали відсіч росіянам під Києвом у перші дні вторгнення.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: