Два роки великої війни: як ЗСУ дали відсіч росіянам під Києвом у перші дні вторгнення – відео

Читать на русском
Як українська армія героїчно обороняла Київ та билася за міста Київської області з військами рф у 2022 році – на нашому відео.
Генштаб ЗСУ

Рівно два роки, як українці героїчно виборюють свою свободу у російського агресора на полі бою. 24 лютого 2022 року путінська армія підло напала на мирні міста нашої країни, бажаючи їх окупувати. За цей час по Україні було випущено тисячі ракет, а сама війна принесла десятків тисяч обірваних життів та мільярдні збитки. Але боротьба триває, ЗСУ з того часу вдалося звільнити близько половини захоплених росією територій.

«Слово і діло» пропонує згадати, як українська армія зламала хребет російському наступу на Київ у 2022 році.

Оборона Києва під час вторгнення росіїСлово і діло

Провальний бліцкриг путіна

Рф готувалася напасти на Україну не один рік. І перед вторгненням колони ворожої армії стояли перед кордонами на бойових позиціях, розтягнувшись на кілометри. Наприклад, колона техніки для захоплення Харкова зайняла 12 кілометрів, «херсонська» колона – 8 км, а військова техніка рф для бою за Київ розтягнулася на 65 кілометрів.

Майже всі боєздатні війська України на той час були на Донбасі. Проте ЗСУ зламали плани окупантів. Бліцкриг провалився. Київ не впав ні за три дні, ні за два роки великої війни.

Зупинити 65-кілометрову колону танків та озброєних росіян фізично зумів крихітний підрозділ «Аеророзвідка» з 30 осіб під керівництвом полковника Ярослава Гончара, сформований із колишніх IT-фахівців.

Спершу українці замінували дорогу у вузькому місці, зупинивши всю колону. Коли росіяни вирішили піти в об'їзд – їхня техніка намертво застрягла. А коли окупанти надумали розбитися на менші колони і прориватися частинами – злетів у повітря найбільший російський склад з пальним.

У цей час ЗСУ підірвали мости. Після підриву греблі біля села Демидів російські солдати зав'язнули у багнюці. Під ударами ЗСУ, територіальної оборони Національної гвардії окупанти почали відкочуватися назад.

Битва за Гостомель

24 лютого о 8 годині ранку не менше 40 вертольотів з елітним спецназом російських військ на борту вилетіли у бік аеропорту Гостомеля – відомого як аеропорт «Антонов». Окупанти планували використовувати його як вузол для організації повітряного мосту за прикладом тактики, яку вони вже відпрацювали в Казахстані.

Однак як тільки гелікоптери перетнули кордон, їх почали збивати. А в точці призначення спецназ та вертолітники зустріли активний та жорстокий опір. В районі аеропорту позиції займала недоукомплектована бригада Нацгвардії України, озброєна лише мінометами та легкою стрілецькою зброєю. Вона й стримувала російський спецназ. Російські військові не очікували на опір.

Тим часом ГУР терміново вислало до Гостомелю три вертольоти із групою елітних бійців Сил спеціальних операцій. Їхнім завданням було затримати висадку, а за особливого успіху – збити під час заходу на посадку хоча б один російський Іл-76, щоб окупанти не могли садити літаки на аеродром.

Битва за Бахмут: хронологія оборони містаЗапеклі бої за Бахмут, під час яких росія втрачає тисячі своїх військових, тривають із липня. Хронологія оборони міста – на інфографіці.

Вже вранці 25 лютого до Гостомелю підійшли безпосередньо підрозділи ЗСУ, які швидко вибили російський спецназ із комплексу. Цього ж дня на «Антонов» налетіло одразу 100 вертольотів ЗС рф, – друга спроба десанту. Проте українські військові знову дали відсіч. А вже 26 лютого вночі відразу два Іл-76 ЗС рф були збиті військовими ЗСУ з переносних зенітних ракетних комплексів. Після цього росіяни вирішили відмовитись від плану йти штурмувати Київ.

Загалом за два роки війни найбільшу кількість українських територій армії рф вдалося захопити у березні 2022 року, коли було окуповано сумарно до 27% площі України. Згодом внаслідок витіснення росіян з півночі країни, блискавичного Харківського контрнаступу, звільнення Херсона та правобережжя Херсонської області та після літнього контрнаступу ЗСУ у 2023 році Україні вдалося звільнити загалом майже половину окупованих Кремлем територій.

А за весь 2023 рік, за даними AFP, окупанти спромоглися захопити лише приблизно 0,1% української території.

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, загальні втрати росіян за два роки повномасштабної війни сягнули 409 010 солдатів. Докладніше про втрати окупантів з лютого 2022 року – на інфографіках «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: