Переобрання путіна: хто привітав російського диктатора з перемогою на «виборах»

Читать на русском

Володимир путін переобрався на п'ятий термін, набравши рекордні для себе 87,3% голосів росіян. Незважаючи на очевидну фіктивність цих «виборів», ні США, ні європейські країни не заявляли про намір не визнавати їх результати (крім як на окупованих територіях України), але й вітань від них путіну чекати не слід. Втім, у світі, за підрахунками «Слово і діло», знайшлося понад 30 країн, яких у російських «виборах» нічого не засмутило, і вони привітали диктатора з перемогою.

Путіна з переобранням на п'ятий термін привітали лідери понад 30 країн, переважно Азії та Африки.
Хто привітав путіна з перемогою на виборахСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Серед тих, хто привітав володимира путіна з переобранням, є його союзники у війні проти України – Білорусь, Іран та Північна Корея.

Кім Чен Ин направив путіну вітальну телеграму, а Олександр Лукашенко зателефонував особисто. У розмові самопроголошений президент Білорусі назвав перемогу путіна «переконливою», а результати – «приголомшливими». Президент Ірану Ебрахім Раїсі теж дзвонив, щоби привітати.

Один із перших, як повідомили у Кремлі, путіна привітав президент Венесуели Ніколас Мадуро (чия легітимність теж під сумнівом). Він назвав президента рф «старшим братом» і сказав, що його перемога допоможе «будувати багатополярний світ».

Ще один друг путіна – президент Сирії Башар Асад – заявив, що переобрання «підтверджує високу довіру російського народу до президента, національної політики та стратегічних бачень».

Від Китаю путіна спочатку привітало Міністерство закордонних справ, а потім і сам Сі Цзіньпін. У заяві він висловив сподівання, що «росія зможе досягти ще більших успіхів у розвитку та будівництві держави».

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган зателефонував путіну не лише, щоб привітати з перемогою на «виборах», а й нагадати про готовність «зіграти будь-яку сприятливу роль у поверненні за стіл переговорів щодо України» (щоправда, у повідомленні Кремля ця теза не згадується).

Привітання з перемогою надіслали також лідери Азербайджану, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану. Сьогодні стало відомо, що вітальне послання направив прем'єр Вірменії Нікол Пашинян, хоч його стосунки з росією останнім часом досить напружені.

Крім цього, з Азії путіна привітали лідери Бахрейну, Індії, Катару, Кувейту, ОАЕ, Саудівської Аравії, Оману, Пакистану, Палестини, М'янми.

Багато привітань було від лідерів африканських країн – Алжиру, Буркіна-Фасо, Конго, Лівії, Малі, Нігеру, Чаду, ЦАР, Єгипту.

Лідери Болівії, Гондурасу, Куби та Нікарагуа теж вважали за необхідне привітати путіна.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало реакцію європейських країн на «вибори» у росії.

Європейський Союз загалом розкритикував президентські «вибори» у рф. Також ЄС засудив незаконне проведення «виборів» на окупованих територіях України: їх результати не будуть визнані, а організатори зіткнуться з наслідками.

На інфографіці – хто ще із президентів, окрім путіна, задекларував понад 80% підтримки на виборах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: