Фальсифікація чи «всенародна любов»: президенти яких країн задекларували понад 80% підтримки на виборах

Читать на русском

У росії відбулися президентські «вибори», результат яких був відомий заздалегідь: володимир путін продовжує свої повноваження на п'ятий термін, і якщо нічого не станеться, епоха його правління за тривалістю перевершить епоху Йосипа Сталіна. Путін не просто переміг, а й побив рекорд із кількості отриманих голосів. У Центрвиборчкомі заявили, що його підтримали понад 58 мільйонів громадян або 87,3% виборців. Зрозуміло, путін не перший авторитарний правитель, який «малює» собі на виборах такі високі результати, які мають продемонструвати «всенародну любов». Інші приклади – на інфографіці «Слово і діло».

У росії стверджують, що за путіна проголосували більше 87 відсотків виборців. Президенти яких країн вигравали вибори із подібним результатом – на інфографіці.
Президенти яких країн задекларували понад 80% підтримки на виборахСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Президент Джибуті Ісмаїл Гелле, який перебуває при владі вже майже 25 років, у 2021 році переобрався на посаду з результатом 97,3% голосів (при явці 76,4%). На виборах він мав лише одного суперника, більшість опозиційних партій навіть не стали висувати кандидатів.

Цікаво, що у 2010 році до конституції країни було внесено поправки, які зменшували тривалість президентського терміну з 6 до 5 років, але знімали обмеження щодо їхньої кількості. Гелле, таким чином, було переобрано на п'ятий термін.

До президентських виборів-2020 у Кот-д`Івуарі допустили лише чотирьох кандидатів із понад сорока, серед яких був чинний глава держави Алассан Уаттара (при владі майже 13 років). На виборах Уаттара отримав 95,3% голосів, явка становила 53,9%.

Президент Сирії та друг путіна Башар Асад, який вже понад 23 роки перебуває при владі, у 2021 році отримав 95,1% голосів на виборах (явка 78,6%). Він мав лише двох суперників, решту кандидатур (у тому числі першу в історії жінку-кандидатку) суд визнав такими, що не відповідають умовам.

Сирійська опозиція, ООН, США та Євросоюз заявили, що вибори не були демократичними та легітимними. Росія, Білорусь та Північна Корея визнали їх результати.

В Екваторіальній Гвінеї останні президентські вибори в 2022 році теж пройшли без сюрпризів: з результатом 94,9% голосів переміг беззмінний вже майже 45 років лідер Теодоро Обіанг Нгема. Явка на виборах була дивовижною – 98%.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв цього року, як і путін, переобрався на п'ятий термін, за нього проголосували 92,1% виборців. Явка становила 76,7%. Алієв, нагадаємо, вже понад 20 років перебуває при владі.

У Таджикистані на виборах-2020 переміг Емомалі Рахмон, який обіймає посаду президента понад 29 років. Він отримав 90,9% голосів за явки 85,3%.

У яких державах перші особи перебувають при владі понад 10 роківУ світі ще залишилися держави, де влада є практично незмінною. Лідери таких країн залишаються біля керма роками та десятиліттями. Детальніше – на інфографіці

У Єгипті минулого року з великою перевагою переміг чинний президент Абдель-Фаттах ас-Сіссі – він набрав 89,6% голосів. За кілька років до цього в конституцію країни внесли зміни, які дозволили ас-Сіссі знову балотуватися.

Президент Республіки Конго Дені Сассу-Нгессо, теж рекордсмен за кількістю років у владі, у 2021 році був переобраний із результатом 88,5% голосів. Його найближчий опонент, опозиційний політик Гі Бріс Парфе Колеля помер від коронавірусу наступного дня після виборів.

Володимир путін, за останніми даними, набирає більше 87% голосів. У російському ЦВК також заявили про рекордну явку на «вибори» – 77,4%.

При цьому путін перевершив свої ж результати на попередніх «виборах»: в 2000 році він отримав 52,9% голосів, в 2004 році – 71,3%, в 2012 році – 63,6%, в 2018 році – 76,7% .

Президента Узбекистану Шавката Мірзійоєва минулого року було переобрано з результатом 87% голосів (явка 79,8%). Вибори відбулися після референдуму та внесення змін до конституції про скасування обмеження на кількість строків повноважень.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у 2022 році переміг на виборах із результатом 81,3% голосів. А найменше собі «намалював» Олександр Лукашенко в 2020 році – 80,1%.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало реакцію європейських країн на президентські «вибори» у росії. Заяву щодо «виборів» зробив також Європейський Союз.

Також ми писали, хто привітав володимира путіна з перемогою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: