У Міндовкілля розповіли, як планують використати відходи руйнації внаслідок війни

Читать на русском
Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україні вже утворилося понад 600 тисяч тонн відходів руйнації. Їх планують переробити та використати повторно.
Фото: telegraf.in.ua

Обсяг відходів руйнувань в Україні через військову агресію рф станом на березень поточного року перевищив 600 тисяч тонн. Вони можуть бути використані повторно у будівництві, але це потребує відповідного обладнання.

Про це розповів заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.

Названо суму збитків, яких завдала українському довкіллю війнаЗбитки довкіллю через війну в Україні вже оцінюються у 2,2 трлн гривень. Більшість збитків – від викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

«Міністерство постійно комунікує з міжнародними партнерами щодо надання Україні допомоги – для придбання пересувних дробарок будівельних відходів, устаткування для їх розбирання та сортування, обладнання, яке забезпечуватиме переробку відходів для їх повторного використання у будівництві тощо», – зазначив він.

За словами Краснолуцького, одним з прикладів такої співпраці, є домовленості з Японським Агентством Міжнародного Співробітництва JICA, яке допомагатиме Україні в проєктах переробки відходів руйнації.

Також у міністерстві підкреслили, що до реалізації проєктів залучатимуть Харківщину, де на початок березня вже налічується близько 50 тисяч тонн відходів руйнувань.

«Наразі в рамках реформи опрацьовується питання щодо розміщення на території області 8 нових заводів. На двох з них, основних, планується здійснювати весь комплекс робіт з відходами: від сортування до їх переробки та виробництва RDF-палива, «енергетичної утилізації» відходів з виробництвом електричної енергії та тепла», – зазначила директорка Департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенія Попович.

Загалом нові потужності забезпечать 100% перероблення побутових відходів, що утворюються в регіоні.

«Міжнародні партнери сьогодні наголошують, що готові вже зараз допомогти пройти нам шлях від руїн до зеленої трансформації. На вищому політичному рівні, на усіх форумах, міжнародних майданчиках саме зелене відновлення розглядається як головний інвестиційний кейс України», – зауважив Краснолуцький.

Нагадаємо, у лютому Україна та Японія підписали понад пів сотні документів про співпрацю, зокрема стосовно допомоги Японії у вирішенні Україною проблем з відходами руйнації.

Раніше у Мінприроди заявили, що працюють над Національним планом управління відходами.

Також повідомлялося, що у Харкові визначили збитки навколишньому середовищу через удар російських окупантів по нафтобазі в ніч проти 10 лютого.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: