Конференція з відновлення у Токіо: Україна та Японія підписали 56 документів про співпрацю

Читать на русском
На конференції у Токіо Україна та Японія підписали 56 меморандумів, міжурядових угод та домовленостей у сфері енергетики, освіти, економіки та інших.
Фото: t.me/Denys_Smyhal

Україна та Японія в рамках Конференції з економічного розвитку та відновлення у Токіо підписали 56 документів – меморандумів, міжурядових угод та домовленостей між бізнесами та місцевою владою.

Подробиці розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Україна та Японія почали перший раунд переговорів про гарантії безпекиУ суботу, 7 жовтня, Україна та Японія почали перший раунд переговорів про гарантії безпеки.

Так були підписані:

  • міжурядова конвенція про уникнення подвійного оподаткування.
  • Понад десяток домовленостей щодо підтримки відновлення України з японськими організаціями: JICA, JETRO, Експортно-кредитним агентством NEXI та Японським банком міжнародного співробітництва.
  • Грантові угоди щодо реалізації програм відновлення, а також низка документів між Міністерством аграрної політики України та японськими компаніями, які передбачають надання Україні сільгосптехніки та обладнання.
  • Міжурядовий меморандум про співпрацю у сфері освіти та технологій.

Крім того, «Нафтогаз» домовився про проєкт у сфері вітроенергетики, а Оператор ГТС України підписав Меморандум про підготовку до модернізації газокомпресорних станцій.

Шмигаль додав, що було підписано документи у сфері енергетики, телекомунікацій, інфраструктурного будівництва та екології.

На конференції прем'єр-міністр також розповів про основні галузі, в які Україна пропонує інвестувати японському бізнесу.

Перша сфера – це енергетика: атомна генерація, видобуток та зберігання газу, проєкти у сфері водневої енергетики, гідроенергетика.

Друга галузь – це аграрний сектор, третя – інфраструктура. «Ми зацікавлені в участі японських інвесторів у проєктах будівництва швидкісних доріг та залізниць, мостів, а також у відновленні зруйнованих міст», – пояснив Шмигаль.

Четверта галузь – це автомобілебудування, п'ята – видобуток корисних копалин. «У надрах України зберігається до третини доведених європейських запасів літію. Цей ресурс дозволяє створити замкнутий цикл виробництва електромобілів для їх подальшого експорту до ЄС», – сказав прем'єр.

Крім того, Японію запросили інвестувати у ІТ, цифрові технології, кібербезпеку.

Нагадаємо, Японія планує додатково виділити Україні понад 100 млн доларів на програми в семи напрямках, і вже перерахувала 50 млн доларів на відновлення зруйнованого житла.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: