МКС видав ордери на арешт командувача дальньої авіації рф і командувача Чорноморського флоту

Читать на русском

Суд у Гаазі видав ордери на арешт командувача дальньої авіації рф Сергія Кобилаша та командувача Чорноморського флоту Віктора Соколова через воєнні злочини в Україні, а саме удари по енергоінфраструктурі.
firstfocus.org

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувача дальньої авіації росії Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту рф Віктора Соколова. Ордери видані в контексті ситуації в Україні та пов'язані з можливими злочинами, скоєними як мінімум з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023-го.

Про це йдеться на сайті МКС.

Компанія для путіна: кого з лідерів держав переслідували та покарали міжнародні судиКого із лідерів держав переслідували міжнародні суди за воєнні злочини та злочини проти людяності – на інфографіці.

Ордери видала Палата попереднього провадження II МКС у складі суддів Росаріо Сальваторе Айтала, Томоко Акане та Серхіо Херардо Угальде Годінеса.

Як заявили в Міжнародному кримінальному суді, Кобилаш і Соколов «імовірно несуть відповідальність за воєнний злочин, який полягає у завданні ударів по цивільних об'єктах та воєнний злочин у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільному населенню або шкоди цивільним об'єктам, а також злочин проти людяності у вигляді нелюдських дій згідно зі статтею 7(1) (k) Римського статуту».

Суд має підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини шляхом скоєння діянь спільно та/або через інших осіб, віддачу наказу про скоєння злочинів та/або за нездатність здійснювати належний контроль над силами, що знаходяться під їх командуванням.

Суд у Гаазі видав ордери на арешт командувача дальньої авіації рф Сергія Кобилаша та командувача Чорноморського флоту Віктора Соколова через воєнні злочини в Україні, а саме удари по енергоінфраструктурі.
Віктор Соколов (ліворуч), Сергій Кобилаш (праворуч)Фото: УПЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

«Два ордери на арешт було видано на підставі клопотань, поданих звинуваченням. Палата попереднього виробництва II визнала, що є розумні підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані підлеглими їм силами по українській електроенергетичній інфраструктурі в період як мінімум з 10 жовтня 2022 року до принаймні 9 березня 2023 року. Протягом цього періоду мала місце кампанія ударів по численних електростанціях та підстанціях, які були здійснені російськими збройними силами у кількох місцях в Україні», – йдеться у повідомленні суду.

Судді дійшли висновку, що удари були спрямовані проти цивільних об'єктів. Крім того, очікувані побічні збитки цивільному населенню при ударах по ймовірних військових об'єктах були надмірними.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав міжнародний ордер на арешт російського президента володимира путіна та дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації українських дітей.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, кого з лідерів держав переслідували та покарали міжнародні суди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: