Юристи готують нову справу проти росії для передачі до Міжнародного кримінального суду – деталі

Читать на русском
Росію хочуть звинуватити у навмисному використанні голоду як зброї війни – юристи та українські прокурори збирають досьє для Міжнародного кримінального суду у Гаазі.
Human Rights Watch

Юристи-правозахисники разом з Офісом генпрокурора України готують досьє про нові воєнні злочини росії для передачі до Міжнародного кримінального суду. Росію хочуть звинуватити у навмисному заподіянні голоду під час повномасштабної війни в Україні.

Про це пише The Guardian.

Покарання росії за злочини в Україні: які інститути вже працюють над цимНад покаранням росії за злочини в Україні вже працюють три міжнародні інститути. Які їхні завдання та що ще належить створити.

Мета полягає в тому, щоб задокументувати випадки, коли окупанти використовували голод як зброю війни. Докази нададуть МКС, щоб розпочати судовий процес та звинуватити російського диктатора володимира путіна.

Старший юрист фірми Global Rights Compliance Юсуф Хан сказав, що перетворення продовольства на зброю відбувалося у три етапи. Перший етап був на початку повномасштабного вторгнення, коли українські міста опинилися в облозі, й постачання продовольства припинилося. Серед задокументованих інцидентів – загибель 20 мирних мешканців у Чернігові 16 березня 2022 року, коли росіяни обстріляли чергу за хлібом. Юристи також додадуть до справи облогу Маріуполя.

Другий етап включає знищення запасів продовольства та води, а також джерел енергії по всій Україні під час бойових дій. За словами Хана, такі атаки були «злочинами не результату, а навмисного наміру».

Третій елемент – це спроби росії припинити чи обмежити експорт українських продуктів.

За інформацією видання, GRC працюватиме з українською прокуратурою над складанням досьє до кінця наступного року. Частина зусиль юристів полягатиме у виявленні винних і в тому, чи можна звинуватити путіна. «Путін може нести відповідальність за здійснення цих дій безпосередньо, спільно з іншими та/або через інших осіб», – говорить Хан.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента рф володимира путіна, а також уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації українських дітей. З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, кого з лідерів держав переслідували та покарали міжнародні суди.

14 вересня у Києві запрацював польовий Офіс Міжнародного кримінального суду. Наступного дня президент Володимир Зеленський провів зустріч із прокурором МКС Карімом Ханом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: