Поріг застосування росією тактичної ядерної зброї может бути нижчим, ніж публічно заявлялося – FT

Читать на русском
Із секретних документів випливає, що росія репетирувала безліч сценаріїв вторгнення Китаю. У сценаріях описується поріг застосування тактичної ядерної зброї, який нижче, ніж рф будь-коли публічно визнавала.
The Telegraph

Поріг застосування росією тактичної ядерної зброї виявився нижчим, ніж будь-коли публічно заявляли представники влади. Критерії потенційної ядерної відповіді варіюються від вторгнення противника на російську територію до, наприклад, знищення 20% підводних човнів.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на військові документи.

Ядерні доктрини: у яких випадках країни можуть використати ядерну зброюУ яких випадках ядерні країни можуть застосувати свою зброю – на інфографіці. Зокрема, росія може застосувати ЯЗ не тільки у відповідь на аналогічну атаку, а й у разі агресії із застосуванням звичайної зброї.

У розпорядженні журналістів опинилися 29 секретних російських військових файлів, складених у період з 2008 до 2014 року, включаючи сценарії військових ігор та презентації для військово-морських офіцерів. Незважаючи на давність, експерти вважають, що документи все ще актуальні.

З документів випливає, що Східний військовий округ рф репетирував безліч сценаріїв вторгнення Китаю. В одному зі сценаріїв з гіпотетичним нападом Китаю росія (названа як «Північна Федерація») відповідає тактичним ядерним ударом на другу хвилю наступу ворожої армії (у легенді «Південь»).

«Наказ головнокомандувача віддано… використати ядерну зброю… у разі, якщо противник розгорне частини другого ешелону і «Південь» загрожує атакувати далі у напрямку головного удару», — йдеться у документі.

В окремій презентації для офіцерів ВМФ, що не має відношення до військових навчань, викладаються ширші критерії для ядерного удару. Порогом застосування ядерної зброї у ній названа сукупність чинників, при яких втрати росії призведуть до нездатності зупинити агресію противника з допомогою звичайного озброєння.

Інші потенційні умови включають знищення 20% російських підводних човнів з балістичними ракетами, 30% атомних ударних підводних човнів, трьох або більше крейсерів, трьох аеродромів або одночасний удар по основним та резервним береговим командним центрам.

Тактична ядерна зброя також може використовуватися для широкого кола цілей, включаючи «стримування держав від застосування агресії […] або ескалації військових конфліктів», «зупинення агресії», запобігання програшу російськими військами битв та підвищення ефективності флоту.

Директор зі стратегії, технологій та контролю над озброєннями Міжнародного інституту стратегічних досліджень Вільям Альберк наголошує, що при цьому росія, ймовірно, матиме вищий поріг для використання тактичної ядерної зброї проти України, оскільки держава не має власного ядерного потенціалу або можливості розпочати масштабне наземне вторгнення.

Нагадаємо, раніше Дмитро Медведєв пригрозив використанням ядерної зброї проти України, якщо західними ракетами великої дальності буде завдано удару по пускових установках російських ракет.

Він також погрожував країнам США та Європи ядерною війною, якщо росію повернуть до визнаних кордонів 1991 року.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як змінювалися розміри ядерних арсеналів США, Росії та інших країн клубу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: