Омбудсмен назвав кількість українців, яких росія тримає у полоні

Читать на русском
За неофіційними даними, приблизно 28 тисяч громадян України перебувають в російських застінках.
Українська правда

Станом на неділю, 25 лютого, країна-агресор утримує в полоні 28 тисяч громадян України. При цьому, наразі пропонується створити коаліцію для повернення цивільних.

Про це омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець повідомив під час форуму «Україна. Рік 2024».

«За нашими неофіційними даними, приблизно 28 тисяч громадян України перебувають в російських застінках. Журналісти, представники місцевого самоврядування, церков, міжнародні представники. Три офіційні представники ОБСЄ були затримані в Донецькій і Луганській області, і ми вже декілька років не можемо їх звільнити. І весь цей час Росія є членом ОБСЄ», - заявив уповноважений.

Як пояснив Лубінець, обмінювати цивільних на цивільних заборонено міжнародним правом. Тому Україна шукає нові підходи та країни, які можуть приєднатися до процесу повернення цивільних заручників.

«Станом на зараз можу сказати, що під час останньої поїздки в Катар тиждень тому, на зустрічі з прем'єром пролунало, що вони готові спробувати свої зусилля для повернення цивільних заручників. Нам треба створити міжнародну коаліцію по поверненню цивільних заручників», - наголосив омбудсмен.

Нагадаємо, 31 січня відбувся обмін полоненими з росією. В Україну повернулися 207 осіб.

Раніше окупанти вкотре порушили міжнародне право, розстрілявши українських військовополонених в Авдіївці. Лубінець звернувся до ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста для з’ясування обставин.

Також у російському СІЗО помер українець, якому окупанти закидали «шпигунство».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: