Розстріл українських полонених в Авдіївці: Лубінець звернувся до ООН і Червоного Хреста

Читать на русском

Окупанти вкотре порушили міжнародне право, розстрілявши українських військовополонених в Авдіївці. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста для з’ясування обставин.

Про це він написав у Telegram.

«Опорний пункт «ЗЕНІТ» і вбиті оборонці України. Я, як Омбудсман України, терміново надіслав листи до МКЧХ і ООН для фіксації цього воєнного злочину та з’ясування всіх обставин. Зауважу, що це не вперше, коли росія грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій, страчуючи військовополонених», – йдеться у повідомленні.

Він зазначив, що через повне оточення опорного пункту, українське командування ухвалило рішення зв’язатися з координаційним центром і організаціями, які ведуть переговори з ворогом – щодо надання допомоги нашим важкопораненим беззбройним військовим. Окупанти повідомили, що погоджуються провести евакуацію поранених українських захисників і надати їм допомогу, а надалі – обміняти.

На оприлюдненому ворогом відео із захопленої позиції родини розпізнали загиблих захисників Георгія Павлова, Андрія Дубницького та Івана Житника. З ними були також Олександр Зінчук та Микола Савосік, яких розстріляли окупанти. Щодо шостого бійця інформація поки не підтверджена.

Також повідомляли, що російські окупанти розстріляли двох українських захисників, які потрапили у полон на сході України.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактами розстрілів беззбройних українських військовополонених у Донецькій області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: