Які компанії є найбільшими експортерами зерна в Україні

Читать на русском

Протести європейських фермерів на кордоні проти українського зерна набирають обертів. Аграрії з Польщі, Румунії, Угорщини та інших країн скаржаться, що надлишок продукції з України призводить до конкуренції та падіння попиту на місцеву продукцію. Фермери також стверджують, що українські виробники демпінгують ціни, що призводить до зниження вартості зерна на внутрішніх ринках і вони зазнають збитків. Протести проти українського зерна б'ють не лише по фермерах, а й по великих міжнародних компаніях, на частку яких у 2022-2023 роках припадало більше 40% експорту. Що це за компанії – на інфографіці «Слово і діло».

Які компанії увійшли до десятки найбільших експортерів українського зерна – на інфографіці Слово і діло.
Експортери українського зернаСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Найбільшим експортером українського зерна є компанія «Кернел», на яку припадає 8%. Це найбільший у світі виробник та експортер соняшникової олії, продукція якого поставляється до більш ніж 70 країн світу.

На французького зернотрейдера Louis Dreyfus припадає 7% загального експорту українського зерна, що робить його найбільшим експортером цієї продукції серед іноземних компаній.

Частку по 5% у загальному експорті зерна з України мають американський постачальник сільськогосподарської продукції Cargill, американська корпорація Archer Daniels Midland, а також українська аграрна компанія «Нібулон» (засновник Олексій Вадатурський загинув у липні 2022-го внаслідок обстрілу Миколаєва російськими військами).

«Агропросперіс» експортував 4% українського зерна. Це українська група компаній, яка займається виробництвом зернових та олійних культур. При цьому інвестує «Агропросперіс» американська транснаціональна інвестиційна група NCH Capital.

Експортом українського зерна займається також китайська компанія Cofco International – це один із найбільших виробників, переробників та трейдерів сільськогосподарської продукції. У 2022-2023 роках компанія експортувала 3% зерна.

Також 3% серед загального обсягу експорту має агропромислова компанія Viterra (Швейцарія).

На частку українського агрохолдингу «Укрландфармінг» припало 2% експорту зерна, на частку «Олам Україна» («дочки» сінгапурської OLAM International) – 1%.

Нагадаємо, 11 лютого польські фермери біля кордону зупинили три українські фури і висипали зерно на дорогу, поліція розпочала розслідування. Міністр сільського господарства Польщі вибачився перед Україною за інцидент і заявив, що «фермери не стримали емоцій».

Зазначимо, що протести фермерів охопили багато країн Європи. Докладніше про причини читайте тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: