«Фермери не стримали емоцій»: у Польщі вибачилися за інцидент із розсипаним українським зерном

Читать на русском
Міністр сільського господарства Польщі вибачився перед Україною за інцидент із знищенням зерна на кордоні. За його словами, фермери не стримали емоцій, адже перебувають у дуже складній економічній ситуації.
Rafał Mekler/Twitter

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський вибачився перед Україною за інцидент із розсипанням зерна під час протестів фермерів на кордоні.

Заява оприлюднена на сайті уряду.

У Європі спалахнули протести фермерів: у яких країнах та чомуФермери протестують у Франції, Німеччині, Бельгії, Болгарії, Греції, Італії, Іспанії, Литві, Польщі, Румунії, Нідерландах. Причини – на інфографіці.

Міністр зазначив, що це неправильна форма протесту, і фермери не стримали свої емоції. Але при цьому слід пам'ятати, що вони перебувають у дуже складній економічній ситуації, наголосив він.

«Від імені польських фермерів я вибачаюсь за такий акт відчаю і прошу розуміння їх виключно важкої ситуації. Ми ведемо технічні переговори з Міністерством сільського господарства України, в ході яких хочемо визначити умови торговельного обміну, які обмежували б приплив товарів, що порушують стабільність агропродовольчих ринків. Проте представники української влади також не стрималися. Форми виступу заступника міністра економіки, а раніше мера Львова були надто різкими. Інші українські політики також були надто емоційними у наданні інформації», – сказав Секерський.

Він також заявив, що розуміє невдоволення України труднощами з експортом сільгосппродукції та вважає, що фермери «допомагали Україні та хочуть допомогти досі».

«Однак вони хотіли б, щоб український бюджет отримав вигоду з цієї допомоги та приносив користь фермерам, а не олігархам, які мають величезні площі для вирощування зерна та інших видів сільськогосподарської продукції. Вони переважно стоять за цим великим імпортом, який підриває стабілізацію агропродовольчих ринків у Європі», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, вранці 11 лютого біля кордону з Україною в Дорогуську фермери зупинили три українські фури і висипали зерно на дорогу.

Інцидент, за інформацією Центру протидії дезінформації, стався під керівництвом Рафала Меклера, противника дружніх відносин Польщі та ЄС.

Міністерство аграрної політики України засудило умисне знищення українського зерна та очікує на покарання винних.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: