Заміна головкому ЗСУ: що про звільнення Залужного та призначення Сирського пишуть західні ЗМІ

Читать на русском
Заміну головнокомандувача ЗСУ активно обговорюють на Заході. Деякі видання вважають це ризикованим і запитують, як зміниться ситуація на полі бою.
Facebook/Залужний

Олександр Сирський змінив Валерія Залужного на посаді головнокомандувача Збройних Сил України. Це стало топ темою у західних ЗМІ, які кілька місяців поспіль писали про конфлікт між Залужним та президентом Володимиром Зеленським. У виданнях, статті якого переглянуло «Слово і діло», сходяться на думці, що заміна головнокомандувача не змінить ситуацію на полі бою і взагалі може бути досить ризикованою.

BBC: «Заміна Залужного не вирішить миттєво проблеми на полі бою»

Британське видання BBC зазначає, що звільнення Валерія Залужного не призведе до негайного розв'язання кризи на полі бою, оскільки Україна зазнає нестачі як боєприпасів, так і живої сили.

Як довго під час війни з росією обіймали посаду головнокомандувачі ЗСУВалерій Залужний пробув на посаді головнокомандувача ЗСУ 927 днів. Як довго обіймали посаду його попередники під час війни з росією.

При цьому збереження Залужного в команді президента видання вважає «політично розумним рішенням» для Зеленського.

«У мене склалося враження, що це був хлопець, який намагався змінити та модернізувати [українську армію], щоб позбутися всього мислення старої радянської доби. Він справедливо матиме велику похвалу за те, що зупинив росіян», – прокоментував новину колишній глава армії США в Європі генерал Бен Ходжес.

CNN: «Звільнення Залужного стало найбільшим військовим струсом з моменту повномасштабного вторгнення рф»

Американський телеканал CNN називає звільнення Валерія Залужного «найбільшим військовим струсом з моменту початку повномасштабного вторгнення росії».

«Звільнення Залужного – це політична авантюра для Зеленського. Незважаючи на провал контрнаступу України, колишній воєначальник залишається одним із найпопулярніших лідерів у країні. Опитування Київського інституту соціології показало, що генерала підтримали 88% українців. Рейтинг Зеленського, хоч і високий, але помітно нижчий — 62%. Аналітики вже давно розмірковують про те, чи зможе Залужний стати політичним суперником Зеленського на майбутніх виборах, хоча генерал поки не виявив політичних амбіцій», – пишуть журналісти.

Призначення Олександра Сирського, вважає CNN, «викликало суперечки серед українських сил». «Не можна звільняти головнокомандувача у розпал війни. Нічого хорошого із цього не вийде. Це грає на руку росіянам», – сказав один із командирів CNN.

NYT: «Політизований струс військового керівництва України»

Видання The New York Times стверджує, що призначення Олександра Сирського сприймається як «політизований струс військового керівництва України». Журналісти також нагадали про його прізвисько «М'ясник»

«Те, як генерал вестиме війну проти російського вторгнення, здебільшого буде поза його контролем, і залежатиме від того, яке західне озброєння та кількість живої сили опиняться у його розпорядженні», – вважають журналісти.

Один із експертів, опитаних виданням, вважає, що призначення Сирського говорить про бажання Зеленського зосередити увагу на наземних боях.

The Guardian: «Неясно, як звільнення Залужного покращить становище України»

Оглядач британського видання вважає, що звільнення головнокомандувача ЗСУ може вирішити «політичну проблему», але незрозуміло, як зможе покращити позиції на полі бою.

Зеленський присвоїв Залужному звання Героя УкраїниПрезидент Володимир Зеленський присвоїв уже колишньому головнокомандувачу ЗСУ почесне звання Героя України.

Олександр Сирський, вважає журналіст, не відчуватиме браку в ідеях про те, як реагувати на поточну ситуацію на фронті. Видання нагадує його слова у червні минулого року про те, що «основи ведення війни залишалися незмінними протягом століть, навіть незважаючи на те, що сучасне озброєння було набагато досконалішим».

WP: «Ризикований струс керівництва»

Видання The Washington Post вважає, що заміна головнокомандувача ЗСУ буде непопулярна серед населення та війська: «Серед рядових солдатів особливо не люблять Сирського, якого багато хто вважає командиром радянського типу, який надто довго тримав війська під вогнем у східному місті Бахмут, який зрештою перейшов під контроль росії. Деякі українські солдати називають Сирського «м'ясником».

Журналісти також наголошують на неясності того, до яких змін може призвести призначення Сирського.

FT: «Призначення Сирського навряд чи призведе до нового підходу до війни»

Британське видання Financial Times з посиланням на аналітиків і солдат пише, що тактичний підхід Олександра Сирського ґрунтується на його радянській військовій підготовці, а тому його призначення навряд чи призведе до появи нової стратегії.

Крім того, деякі західні чиновники та аналітики «в приватному порядку висловлювали побоювання щодо рішень Сирського після повномасштабного вторгнення росії та занепокоєння щодо його здатності протистояти політичному втручанню в оперативні питання».

The Economist: «Відставка Залужного – новий вирішальний етап у війні»

Видання The Economist, у якому вийшла знаменита колонка Залужного про патову ситуацію на фронті, вважає, що його звільнення «знаменує собою новий і вирішальний етап у війні, в якому Зеленський ризикує помилитися».

Одним із ризиків для президента журналісти вважають невдоволення в армії, оскільки Сирський має репутацію людини, «готової йти у бій із ворогом, навіть якщо витрати на людей та техніку високі».

«Найважливіше питання полягає в тому, чи зможе Зеленський здобути вигоду зі звільнення генерала Залужного, щоб переорієнтувати своє бачення війни. Сьогодні він все ще публічно дотримується своєї обіцянки, що Україна поверне собі кожен дюйм землі, окупованої російськими військами, навіть якщо приватно він знає, що це станеться не скоро, якщо взагалі станеться. Якби українські сили змогли вигнати російських окупантів, це було б чудово. Однак, якщо не станеться якихось абсолютно несподіваних змін, війна, яку визначається територією, — це війна, яку Україна не зможе виграти. Тому Зеленському слід розглядати цю реорганізацію як шанс переосмислити своє бачення війни», – пише Economist.

Нагадаємо, вчора Володимир Зеленський розповів про ключові завдання, які має виконати новопризначений головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський та його команда.

Сам Сирський також зробив першу заяву на новій посаді.

На інфографіці «Слово і діло» – як часто за десять років війни з росією змінювалися головкоми ЗСУ та скільки днів на посаді вони пробули.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: