У Білому домі та Пентагоні прокоментували відставку Залужного

Читать на русском
У США заявили, що співпраця з Україною продовжиться і після відправлення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного у відставку.
Фото: mil.in.ua

У четвер, 8 лютого, координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі прокоментував рішення президента Володимира Зеленського щодо зміни головнокомандувача Збройних Сил України.

Про це йшлося на брифінгу посадовця.

Які кадрові перестановки Зеленський провів у керівництві ЗСУ, Міноборони та СБУ під час великої війниЯкі кадрові зміни Зеленський провів у вищому військовому та військово-політичному керівництві під час повномасштабної війни.

Кірбі зазначив, що Зеленський – «також верховний головнокомандувач і він може вирішувати, хто керуватиме армією».

«У цьому і є суть цивільного контролю. Ми ж, своєю черго, працюватимемо з будь-ким, хто очолюватиме українську армію. Наша співпраця з Україною триватиме», – наголосив Кірбі.

Представник Білого дому заперечив, що заміна головнокомандувача ЗСУ «є ознакою нестабільної ситуації в Україні». Також він не підтвердив, що питання щодо відставки Залужного обговорювалося між США та Україною «на високому рівні».

«З нашого боку не йдеться про схвалення чи засудження подібних рішень. Це виключно рішення президента Зеленського», – додав Кірбі.

Крім того, як повідомляє Reuters, помічниця міністра оборони з питань міжнародної безпеки в Пентагоні Селеста Валландер також заявила, що США ефективно працюватимуть з новим командувачем українського війська, а новопризначеного головкома ЗСУ Олександра Сирського назвала «досвідченим та успішним полководцем».

«Зеленський – президент своєї країни. І Україна, на відміну від росії, має демократичний цивільний контроль над військовими. США поважають і налаштовані на ефективну співпрацю з тим, кого демократично обраний уряд і президент Зеленський вибере своїм головнокомандувачем. А з генералом Сирським ми вже працювали», – сказала Валландер.

Нагадаємо, 8 лютого президент Володимир Зеленський офіційно звільнив генерала Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ.

Також Зеленський звільнив Олександра Сирського з посади командувача Сухопутних військ і призначив його новим головнокомандувачем ЗСУ.

Глава держави вже розповів, яких змін очікує від нового командування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: