Як довго під час війни з росією обіймали посаду головнокомандувачі ЗСУ

Читать на русском

В Україні відбулася найбільш обговорювана відставка останніх місяців: Володимир Зеленський звільнив головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та призначив замість нього Олександра Сирського, який раніше керував Сухопутними силами. Президент та Міноборони пояснили заміну необхідністю «змін, нових підходів та стратегії». ЗМІ при цьому раніше неодноразово повідомляли про конфлікт між Зеленським та Залужним, пов'язаний, зокрема, з різним баченням війни. «Слово і діло» пропонує згадати, як часто за десять років війни з росією змінювалися головкоми ЗСУ та скільки днів на посаді вони пробули.

Валерій Залужний пробув на посаді головнокомандувача ЗСУ 927 днів. Як довго обіймали посаду його попередники під час війни з росією.
Головнокомандувачі ЗСУ під час війниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Зазначимо, що до березня 2020-го посади начальника Генерального штабу та головнокомандувача ЗСУ були об'єднані. Першим російську агресію на цій посаді зустрів Михайло Куцин, призначений наприкінці лютого 2014 року.

Куцин пробув на посаді всього 126 днів (трохи більше чотирьох місяців). Вже у липні тодішній президент Петро Порошенко звільнив його та призначив головкомом Віктора Муженка.

Саме Муженко найдовше обіймав посаду головнокомандувача Збройних сил України під час війни з росією – 1 тисяча 784 дні (4 роки та 10 місяців).

До речі, Муженко застав перший в Україні воєнний стан, що був введений наприкінці 2018 року на 30 днів у 10 областях через агресію росії у Керченській протоці. Крім того, за часів Муженка антитерористична операція була переформатована в Операцію об'єднаних сил.

Президент Володимир Зеленський одразу після вступу на посаду змінив головнокомандувача ЗСУ та призначив Руслана Хомчака. До цього Хомчак був в АТО, обіймав посаду начальника штабу Сухопутних військ та командувача військ оперативного командування «Північ».

Хомчак пробув на посаді 799 днів (трохи більше двох років).

27 липня 2021 року Зеленський звільнив Хомчака та призначив головнокомандувачем ЗСУ Валерія Залужного. До цього призначення Залужній у різний час був командиром 51-ї окремої механізованої бригади, першим заступником командувача військ Оперативного командування «Захід», першим заступником командувача Об'єднаних сил, командувачем військ Оперативного командування «Північ».

Залужний пробув на посаді 927 днів (2 роки та 6 місяців).

Нагадаємо, під час зустрічі з Валерієм Залужним перед відставкою президент запропонував йому залишитись у команді.

Також Зеленський розповів про ключові завдання, які має виконати новопризначений головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський та його команда.

На інфографіці «Слово і діло» – які кадрові зміни президент провів у вищому військовому та військово-політичному керівництві під час великої війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: