Австрія відмовилася екстрадувати в Україну ексголову НБУ Шевченка

Читать на русском
Австрійська судова система не задовольнила екстрадиційний запит українських органів правопорядку щодо колишнього очільника Нацбанку.
фото: Facebook

Суди Австрії відмовили в запиті Офісу генерального прокурора України про екстрадицію колишнього голови Національного банку Кирила Шевченка, який там переховується від підозри НАБУ і САП в організації заволодіння понад 206 млн грн державного Укргазбанку, коли Шевченко його очолював.

Про це повідомляє австрійське видання Der Standard.

ЗМІ пише, що суди Австрії відхилили запит України про екстрадицію Шевченка через воєнний стан. Водночас австрійська Економічно-корупційна прокуратура (WKStA) проводить розслідування стосовно нього за фактом імовірних зловживань. Паралельно Федеральне відомство імміграції та притулку Австрії розглядає запит ексголови НБУ про надання притулку. Шевченку наразі дозволили залишатись в Україні через воєнний стан.

Нагадаємо, НАБУ і САП оновили підозри ексголові Нацбанку Кирилу Шевченку та іншим фігурантам. Тепер їх підозрюють у створенні злочинної організації та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

За версією слідства, керівництво Укргазбанку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори на розміщення коштів, забезпечило підробку низки документів. Згідно з цими документами, 52 фізичні та юридичні особи нібито допомогли залучити до банківської установи клієнтів на обслуговування і за таку «допомогу» упродовж 2014–2019 років їм нараховано агентську винагороду на суму понад 206 млн гривень.

При цьому рахунки, на які виплачувалась винагорода, відкривались лише в Укргазбанку. Це забезпечувало членам злочинної організації можливість доступу, контролю та розпорядження вказаними коштами. Члени злочинної організації з числа працівників Банку мали можливість самостійного зняття коштів, як у касах Банку без осіб, на яких були відкриті ці рахунки, так і шляхом переказу коштів на інші рахунки.

У такий спосіб, зловмисники заволоділи грошима у сумі понад 206 млн грн. Одночасно було вчинено низку фінансових операцій для легалізації та маскування протиправного походження цих коштів. Гроші використовувались як для власного збагачення, надання «відкатів» керівникам державних суб'єктів господарювання за розміщення в банку значних сум коштів та фінансування іншої протиправної діяльності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: