Антикорупційний суд затвердив угоду зі слідством у справі Укргазбанку

Читать на русском
Антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості трьома підприємцями, яким інкримінували легалізацію коштів.

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між трьома підприємцями та прокурором САП. Фігурантів обвинувачували у причетності до справи колишнього голови Національного банку Кирила Шевченка про заволодіння понад 206 млн грн Укргазбанку.

Про це повідомляє прес-служба ВАКС.

В суді не вказують, в межах якої справи було затверджено угоду, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться саме про справу Укргазбанку. Угода була укладена з трьома фізичними особами-підприємцями Джайдіпом Пандеєм, Наталією та Дариною Червонописьками.

«У вівторок, 26 вересня, колегія суддів ВАКС затвердила угоди про визнання винуватості, укладені між трьома обвинуваченими та прокурором САП. Так, вказані особи, які на момент вчинення кримінального правопорушення були ФОПами, визнані винуватими за ч. 2 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом), ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 366 (службове підроблення, вчинене за попередньою змовою групою осіб) КК України. Кожному з них призначене покарання у виді 5 років позбавлення волі зі штрафом у розмірі 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – інформує ВАКС.

Водночас їх звільнили від відбуття основного покарання на іспитовий строк в один рік.

За умовами угоди особи зобов'язані перерахувати понад 10 млн грн на спеціальний рахунок фонду «United 24» на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації України - «Армія дронів».

Нагадаємо, НАБУ і САП оновили підозри ексголові Нацбанку Кирилу Шевченку та іншим фігурантам. Тепер їх підозрюють у створенні злочинної організації та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. Сам Шевченко перебуває в розшуку.

За версією слідства, керівництво Укргазбанку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори на розміщення коштів, забезпечило підробку низки документів. Згідно з цими документами, 52 фізичні та юридичні особи нібито допомогли залучити до банківської установи клієнтів на обслуговування і за таку «допомогу» упродовж 2014–2019 років їм нараховано агентську винагороду на суму понад 206 млн гривень.

При цьому рахунки, на які виплачувалась винагорода, відкривались лише в Укргазбанку. Це забезпечувало членам злочинної організації можливість доступу, контролю та розпорядження вказаними коштами. Члени злочинної організації з числа працівників Банку мали можливість самостійного зняття коштів, як у касах Банку без осіб, на яких були відкриті ці рахунки, так і шляхом переказу коштів на інші рахунки.

У такий спосіб, зловмисники заволоділи грошима у сумі понад 206 млн грн. Одночасно було вчинено низку фінансових операцій для легалізації та маскування протиправного походження цих коштів. Гроші використовувались як для власного збагачення, надання «відкатів» керівникам державних суб'єктів господарювання за розміщення в банку значних сум коштів та фінансування іншої протиправної діяльності.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: