Справа ексголови НБУ Шевченка: ВАКС затвердив угоду з двома фігурантами

Читать на русском
Двоє фігурантів гучної справи про заволодіння коштами державного банку пішли на співпрацю зі слідством і визнали свою провину.
Олександр Ігнатенко

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену з колишнім заступником голови правління Укргазбанку Олександром Ігнатенком та підприємцем Богданом Федорущенком.

Таке рішення 8 листопада ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

У документі не вказується прізвища фігурантів, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться саме про Ігнатенка та Федорущенка.

«Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 31 серпня 2023 року між прокурором САП та обвинуваченим (Федорущенком – ред.)... Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 31 серпня 2023 року між прокурором САП та обвинуваченим (Ігнатенком – ред.)», – ідеться в рішенні.

Ігнатенка визнали винуватим у службовій недбалості (частина 2 статті 367 Кримінального кодексу України), а Федорущенка – у легалізації коштів (ч. 2 ст. 209 ККУ). Ексзаступнику голови правління Укргазбанку призначили покарання у вигляді 51 тисячі грн штрафу і стягнути з нього процесуальні витрати. Підприємцю призначили 5 років позбавлення волі умовно з випробуванням в 1 рік.

Ігнатенко зобов'язався відшкодувати 35 млн грн завданої шкоди, а Федорущенко – перерахувати 4 млн грн на проєкт United24 «Армія Дронів».

Нагадаємо, НАБУ і САП оновили підозри ексголові Нацбанку Кирилу Шевченку та іншим фігурантам. Тепер їх підозрюють у створенні злочинної організації та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. Сам Шевченко перебуває в розшуку.

За версією слідства, керівництво Укргазбанку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори на розміщення коштів, забезпечило підробку низки документів. Згідно з цими документами, 52 фізичні та юридичні особи нібито допомогли залучити до банківської установи клієнтів на обслуговування і за таку «допомогу» упродовж 2014–2019 років їм нараховано агентську винагороду на суму понад 206 млн гривень.

При цьому рахунки, на які виплачувалась винагорода, відкривались лише в Укргазбанку. Це забезпечувало членам злочинної організації можливість доступу, контролю та розпорядження вказаними коштами. Члени злочинної організації з числа працівників Банку мали можливість самостійного зняття коштів, як у касах Банку без осіб, на яких були відкриті ці рахунки, так і шляхом переказу коштів на інші рахунки.

У такий спосіб, зловмисники заволоділи грошима у сумі понад 206 млн грн. Одночасно було вчинено низку фінансових операцій для легалізації та маскування протиправного походження цих коштів. Гроші використовувались як для власного збагачення, надання «відкатів» керівникам державних суб'єктів господарювання за розміщення в банку значних сум коштів та фінансування іншої протиправної діяльності.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: