Ексголову НБУ Шевченка підозрюють у створенні злочинної організації

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку оновили підозри колишньому голові державного регулятора та іншим фігурантам.
фото: epravda

НАБУ і САП оновили підозри колишньому голові правління Укргазбанку Кирилу Шевченку, його ексзаступнику Денису Чернишову і ексдиректору департаменту по роботі з корпоративними віп-клієнтами Укргазбанку Олексію Лютому. Їх підозрюють у створенні злочинної організації та легалізації коштів.

Про це повідомляють прес-служби органів.

«НАБУ і САП оновили підозри трьом учасникам злочинної організації на чолі з колишнім головою правління АБ «Укргазбанк», яка упродовж 2014-2020 рр. незаконно вивела з фінансової установи 206 млн грн. Посадовців тепер також підозрюють у створенні злочинної організації, заволодінні коштами АБ «Укргазбанк» у особливо великих розмірах, службовому підробленні та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом», – інформує НАБУ.

За версією слідства, керівництво Укргазбанку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори на розміщення коштів, забезпечило підробку низки документів. Згідно з цими документами, 52 фізичні та юридичні особи нібито допомогли залучити до банківської установи клієнтів на обслуговування і за таку «допомогу» упродовж 2014–2019 років їм нараховано агентську винагороду на суму понад 206 млн гривень.

При цьому рахунки, на які виплачувалась винагорода, відкривались лише в Укргазбанку. Це забезпечувало членам злочинної організації можливість доступу, контролю та розпорядження вказаними коштами. Члени злочинної організації з числа працівників Банку мали можливість самостійного зняття коштів, як у касах Банку без осіб, на яких були відкриті ці рахунки, так і шляхом переказу коштів на інші рахунки.

«У такий спосіб, зловмисники заволоділи грошима у сумі понад 206 млн грн. Одночасно було вчинено низку фінансових операцій для легалізації та маскування протиправного походження цих коштів. Гроші використовувались як для власного збагачення, надання «відкатів» керівникам державних суб'єктів господарювання за розміщення в банку значних сум коштів та фінансування іншої протиправної діяльності», – зазначають у САП.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ексголові Національного банку Кирилу Шевченку та іншим особам. Шевченка заочно взяли під варту і стосовно нього проводять спеціальне розслідування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: