Три компанії з Молдови продали росії авіазапчастин на $15 млн – ЗМІ

Читать на русском
Три молдовські компанії заробили приблизно 15 млн доларів, торгуючи з рф, незважаючи на введені проти країни-агресора санкції.
фото: ТСН

Протягом 2022-2023 років три молдовські компанії в обхід санкцій продали росії запчастини до літаків на загальну суму близько 15 мільйонів доларів.

Про це йдеться у розслідуванні молдовської служби «Радіо Свобода».

Іноземні деталі з яких країн знаходили у російській зброї та техніціІноземні деталі з яких країн, у тому числі союзників України, виявили у російській техніці та озброєнні – на інфографіці.

Згідно з даними журналістського розслідування, постачання запчастин до російських літаків через Молдову почалося за кілька місяців після вторгнення рф в Україну. Деталі із західних країн потрапляли до великих російських авіакомпаній на кшталт «Победа» і S7 Engineering.

Зазначається, що до схеми обходу санкцій були причетні три молдовські компанії – Airrock Solutions, Aerostage Services та Maxjet Service. Перші дві були засновані у листопаді 2021 року та квітні 2022-го, їхній власник – колишній топ-посадовець молдовської авіакмомпанії Air Moldova Іван Мельников, третя існувала ще з 2011-го, нею володіє Сергєй Ранга.

Відповідні компанії діяли як посередники, а саме - розміщували замовлення на запчастини, після чого допомагали транспортувати їх до країни-агресора, інколи – безпосередньо в російські аеропорти. При цьому постачання відбувались не через молдовську територію.

І Мельников, і Ранга заявили «Радіо Свобода», що не знали про постачання закуплених їхніми компаніями деталей Москві – вони, за контрактами, призначались в інші країни СНД.

В офісі президентки Молдови наголосили, що там відомо про ці випадки і ними вже займаються «компетентні органи». Крім того, Кишинів обговорює можливість приєднання до інших санкцій ЄС.

Нагадаємо, минулого року росія, незважаючи на санкції, змогла імпортувати мікросхеми на суму понад 1,5 мільярда доларів. За даними ЗМІ, більше половини мікросхем, імпортованих росією у 2023 році, вироблені у США чи Євросоюзі.

Раніше ми розповідали, іноземні деталі з яких країн знаходили у російській зброї та техніці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: