50 млрд євро для України: ЗМІ дізналися умови угоди в Євросоюзі

Читать на русском
Єврокомісія щорічно звітуватиме про реалізацію механізму надання Україні 50 млрд євро, перегляд допомоги можливий через два роки.
Фото: AFP

Угода про виділення Україні 50 млрд євро фінансової допомоги передбачає щорічний звіт Єврокомісії щодо реалізації механізму та дебати на рівні лідерів щодо впровадження механізму.

Про це з посиланням на високопосадовця Євросоюзу повідомляє «Радіо Свобода».

Західна допомога Україні: що відомо про перспективи на цей рікНа інфографіці – перспективи західної військової та фінансової допомоги цього року. Які суми вже схвалено, яку допомогу ще заблоковано.

«Якщо необхідно, за два роки Європейська рада запропонує Єврокомісії внести пропозицію для перегляду в контексті наступного плану макрофінансової допомоги», – повідомив він.

У розпорядженні видання Guardian є текст проєкту угоди, в якій є умови виділення 50 млрд: «На основі річного звіту Комісії про реалізацію Фонду для України Європейська Рада щорічно проводитиме дебати щодо Фонду з метою надання рекомендацій. За потреби за два роки Європейська рада запропонує Комісії внести пропозицію для розгляду в контексті нового MFF».

За словами ще одного представника ЄС, виплати Україні можуть розпочатися вже у березні – це буде перехідне фінансування в обсязі до 1,5 млрд євро на місяць, яке відбуватиметься до шести місяців – до затвердження плану: «Після затвердження плану виплати відбуватимуться щокварталу та базуватимуться на виконанні умов, викладених у плані».

Нагадаємо, Україна накопичила достатній ресурс для того, щоби пройти перші місяці 2024 року без фінансової допомоги західних союзників.

У МВФ попередили, що зволікання союзників із наданням фінансової допомоги поставить під загрозу відновлення економіки України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: