Лідери Євросоюзу домовилися про надання Україні 50 млрд євро допомоги

Читать на русском
Країни Євросоюзу на саміті узгодили довгостроковий пакет фінансової допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро.
eureporter.co

Усі 27 лідерів Європейського Союзу на спеціальному саміті підтримали пакет фінансування для України у розмірі 50 млрд євро.

Про це у соцмережі X написав голова Євроради Шарль Мішель.

Західна допомога Україні: що відомо про перспективи на цей рікНа інфографіці – перспективи західної військової та фінансової допомоги цього року. Які суми вже схвалено, яку допомогу ще заблоковано.

«У нас є угода. Усі 27 лідерів домовилися про додатковий пакет підтримки України у розмірі 50 мільярдів євро у рамках бюджету ЄС. Це забезпечує стійке, довгострокове та передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що поставлено на карту», – повідомив Мішель.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль уже подякував Євросоюзу за допомогу: «Держави-члени ще раз продемонстрували свою солідарність та єдність з українським народом у протистоянні війні. Вдячний Шарлю Мішелю, лідерам держав-членів ЄС за непохитну підтримку. Кожен ваш голос – вагомий внесок у нашу перемогу. Гарантією цього є пакет у 50 млрд євро до кінця 2027 року».

Він додав, що значна частина коштів з чотирирічної програми Ukraine Facility буде спрямована до держбюджету й допоможе у фінансуванні дефіциту. Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах. Він дозволить залучити додаткові кошти на інвестиції.

Нагадаємо, у грудні питання надання Україні коштів ветувала Угорщина. Перед самітом Віктор Орбан говорив, що готовий підтримати фінансування, якщо воно щороку переглядатиметься.

Учора Reuters із посиланням на проєкт рішення саміту повідомило, що лідери ЄС погодилися на щорічні дебати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: