У Раді розповіли, на скільки місяців Україні вистачить коштів без допомоги з боку союзників

Читать на русском
Україна накопичила достатній ресурс для того, щоби пройти перші місяці 2024 року без фінансової допомоги з боку західних союзників. Про це заявив нардеп Гетманцев.
Фото: facebook.com/d.getmancev

Україна накопичила достатній ресурс для того, щоби пройти перші місяці 2024 року без фінансової допомоги з боку західних союзників.

Про це повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев в інтерв'ю РБК-Україна.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

За його словами, отриманих наприкінці минулого року коштів має вистачити на січень та лютий.

«У грудні ми отримали гроші від МВФ, від уряду Японії 2,2 млрд доларів. Причому це те, що ми мали отримати в 2024 році, але термін перенесли. Отримали останній транш від ЄС у рамках програми макрофінансової допомоги. Були також гранти від Норвегії, ФРН, США, Швейцарії – на 0,3 млрд доларів. На єдиному казначейському рахунку є добрий запас, щоб з урахуванням наших внутрішніх доходів пройти січень. Тож за січень і навіть за лютий я не хвилююся», – сказав Гетьманцев.

Нардеп також погодився із твердженням журналіста про те, що західна допомога швидше за все надійде в Україну не раніше березня.

При цьому Гетьманцев запевнив, що Україна отримає кошти від партнерів «у будь-якому разі».

«Ми маємо політичні зобов'язання від наших партнерів щодо надання 122 млрд доларів до 2027 року. МВФ, Світовий банк, уряди різних країн, Єврокомісія – це усі частини інфраструктури цього механізму. І якщо пробуксовує якийсь із цих елементів, на допомогу приходить якийсь інший. Гроші від партнерів ми отримаємо у будь-якому разі, але нам потрібно пройти ці два місяці. І для того, щоб їх пройти, партнери нам дають подушку за рахунок інших джерел», – заявив депутат.

Нагадаємо, у Мінфіні повідомили про перехід до «плану Б» через затримку допомоги від США та ЄС.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль при цьому заявив, що пенсії та зарплати бюджетникам наступного року виплачуватимуться вчасно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: