Україна у війні: які події на фронті відбулися вперше в історії

Читать на русском

В Україні вже майже два роки триває найбільший із часів Другої світової війни конфлікт у Європі. Щодня ЗСУ роблять на фронті неможливе, стримуючи та відтісняючи російських окупантів. У ході цієї боротьби сталося чимало подій, яких раніше не знала історія. Детальніше – на інфографіці «Слово і діло».

Український снайпер зі Служби безпеки В'ячеслав Ковальський 18 листопада встановив світовий рекорд, влучивши на фронті на Херсонщині у ціль з відстані у 3800 метрів. Він поцілив у російського офіцера, який інструктував військових.

Мінімум два рекорди встановили Військово-морські сили ЗСУ. У квітні 2022-го вони вперше у світовій історії потопили у бою ракетний крейсер, йдеться про «Москву». Зроблено це було протикорабельною ракетою українського виробництва «Нептун».

Морпіхам також вдалося вбити з американського протитанкового комплексу Javelin російський ударний вертоліт Ка-52. Це перший такий випадок в історії використанні Javelin.

Ніхто в історії не збивав літак далекого радіолокаційного виявлення А-50, поки Повітряні сили ЗСУ не знищили такий над Азовським морем. Яким саме озброєнням – невідомо.

Україна також стала першою країною, яка знищила ракетний корабель ворога до його введення до складу флоту. 4 листопада за допомогою далекобійних ракет ЗСУ вивели з ладу російський ракетоносій «Аскольд» (новий корабель з технологією «стелс»), який стояв на суднобудівному заводі в окупованій Керчі. Наразі росіяни намагаються його відновити.

Ще однією унікальною подією стало ураження російського підводного човна крилатими ракетами – вони для такої цілі застосовувалися вперше.

Сумний для британців рекорд: на фронті в Україні вперше в бою було підбито «невразливий» танк Challenger 2. Екіпаж, на щастя, вижив.

Раніше «Слово і діло» писало про успіхи оборонно-промислового комплексу України під час повномасштабної війни.

З інфографіки можна дізнатися, виробництво якого озброєння та техніки вдалося наростити у 2023 році.

Також ми дослідили, з якою регулярністю союзники постачають Україні нові зразки західної зброї.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: