Мис Тарханкут, вишки Бойка, Азовсталь: що відомо про спецоперації ГУР під час війни

Читать на русском

Українська військова розвідка провела вже другу спецоперацію в окупованому Криму за час великої війни. Ця висадка десанту була вже не така безкровна як на мисі Тарханкут – серед спецназівців є втрати і одного військового взяли в полон – але все одно це ще один крок у напрямку деокупації півострова. З початку повномасштабної війни стало відомо вже про кілька зухвалих операцій ГУР, у тому числі на морі та в тилу ворога. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Однією з перших (відомих) операцій розвідки під час повномасштабної війни був авіапрорив на Азовсталь.

На початку березня 2022-го окупанти взяли Маріуполь в оточення, і українські військові виявилися відрізаними від постачання. Щоб забезпечити їх запасами та евакуювати поранених було організовано повітряно-десантну операцію – 16 вертольотів здійснили 7 бойових вильотів у місто, для чого їм довелося заглибитися на ворожу територію більш ніж на 100 кілометрів.

Відомо, що у всій операції було втрачено три вертольоти, але всі задіяні борти виконали своє завдання.

Минулого травня українські розвідники брали участь в операції на острові Зміїний у Чорному морі, що згодом сприяло його звільненню.

Ще одну успішну операцію в Чорному морі було організовано на початку вересня – вдалося повернути бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму (так звані вишки Бойка), які росіяни захопили ще в 2014 році.

Операцію було розроблено у взаємодії з різними силовими структурами, але на фінальному етапі завдання виконали співробітники ГУР. Як розповіли у розвідці, під час першого етапу операції військові на гумових човнах припливли до платформи та обстежили її. Через кілька днів розвідники повернулися у більшій кількості, захопили цінні трофеї (запас вертолітних боєприпасів типу та РЛС «Нева»), також розпочався бій із російським винищувачем Су-30, який був змушений відступити.

Під час однієї із операцій за борт човна впав спецназівець. Його змогли врятувати лише за 14 годин, весь цей час він плавав у морі.

Відомо також про два кримські рейди українських розвідників. У ніч на 24 серпня відбулася спецоперація ГУР на території мису Тарханкут: український десант висадився в районі населених пунктів Маяк та Оленівка та розпочав бій з окупантами. Вдалося знищити чотири швидкохідні катери та щонайменше 30 ворожих військових. Втрат з української сторони не було.

«Важливість цієї операції полягає в тому, щоб люди насамперед навіть не на території материкової України, а люди в Криму повірили в те, що перемога не за горами, і звільнення їх – теж не за горами. Повернення до нормального життя продовжується. Про них ніхто не забув. І ніхто не збирається просто так їх там залишати», – заявив голова ГУР Кирило Буданов.

Друга висадка десанту у Криму відбулася 4 жовтня. Внаслідок бою втрати були як у росіян, так і в українських розвідників. Крім того, одного спецназівця окупанти взяли у полон.

Наприкінці вересня українські розвідники спільно з ВМС провели операцію на окупованій території, щоби вивезти двох бійців десантно-штурмових військ, які ховалися там з початку повномасштабного вторгнення.

У серпні на слуху була операція ГУР під назвою «Синиця»: російський військовий льотчик Максим Кузьмінов погодився співпрацювати з Україною та посадив свій бойовий гелікоптер МІ-8 у Харківській області. Ще двох військових на борту вертольота було ліквідовано після посадки.

Операція готувалася півроку. В результаті Україна отримав російський вертоліт та завантажені до нього компоненти до бойових літаків, а також цінну інформацію від пілота. Кузьміну мають виплатити винагороду.

На жаль, невдачею, причому тричі, закінчилися спроби розвідників звільнити Енергодар та Запорізьку АЕС. Як розповів Буданов, перша спроба була ще у серпні 2022-го: спецназ перетнув Каховське водосховище на човнах і мав створити на лівому березі плацдарм для подальшого наступу, але закріпитися там не вдалося.

Пізніше були ще дві невдалі спроби висадитись на лівому березі. Але, за словами Буданова, з цієї операції вдалося винести уроки – навички потім стали в нагоді при десантуванні на лівий берег Дніпра в Херсонській області та висадці в Криму.

Нагадаємо, у жовтні в ГУР заявили, що готують нові операції з незвичайними назвами, всі вони будуть пов'язані між собою логікою та легендами.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися про найбільші атаки на російські аеродроми.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: