Британія пропонує план досягнення миру в Газі

Читать на русском
Міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон запропонував план довгострокового припинення вогню та досягнення миру у Газі.
Фото: Getty Images

Велика Британія запропонувала план з п'яти пунктів, який має покласти край війні між Ізраїлем і ХАМАСом.

Про це [повідомляє](https://www.ft.com/content/a6f6c456-c9d4-49a3-9a89-c966e0d89d15?fbclid=IwAR1P9LZpgqP734bYMOhO18oQ6thnOsoxxX_bwjrBuLCE-B6q5m3m_aHh6sc) Financial Times.

Як зазначив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон, план буде використаний для забезпечення звільнення заручників, які утримуються в Газі, та для переговорів про постійне припинення вогню. Він обговорив цю ініціативу з ізраїльськими і палестинськими лідерами під час свого турне у регіоні.

План передбачає негайне оголошення гуманітарної паузи, створення палестинського уряду технократів, який буде керувати Західним берегом річки Йордан і Сектором Гази, звільнення всіх заручників, утримуваних бойовиками ХАМАС, а також підкріплені арабськими країнами гарантії того, що радикальний рух назавжди припинить удари по території Ізраїлю.

До того ж, військове керівництво ХАМАСу, зокрема Яхью Сінвара, має покинути територію Гази.

Крім того, пропонується визначити чіткий «політичний горизонт» утворення палестинської держави в рамках концепції двох держав для двох народів.

«Ми намагаємося закріпити ідею про те, що коли ви отримуєте цю паузу, ви повинні старанно працювати, щоб перетворити її на тривале припинення вогню, і зосередитись на реалістичних речах, які справді могли б зробити припинення вогню постійним і стійким», – сказав Кемерон.

Міністр вважає, що план Великобританії доповнює інші ініціативи та обговорив його з урядами США, Європи та арабських країн.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу виключив будь-які кроки в напрямку створення палестинської держави або співпраці з Палестинською адміністрацією, а також відкинув будь-яке постійне припинення вогню як частину угоди про звільнення заручників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: