Законопроєкту поки що немає: нардеп прокоментував можливі зміни у бронюванні військовозобов'язаних

Читать на русском
Зміни до правил бронювання військовозобов'язаних підприємствами поки що знаходяться на стадії обговорення концепції, пояснив нардеп. Законопроєкту ще немає.
Фото: РБК-Україна

Народний депутат Дмитро Наталуха повідомив, що законопроєкту про зміну правил бронювання військовозобов'язаних поки що немає, є лише концепція.

Він написав про це у Facebook.

У Раді пропонують ввести щомісячний платіж за бронювання військовозобов'язаних – ForbesУ Раді готують законопроєкт щодо зміни підходу до бронювання військовозобов'язаних. Пропонують встановити щомісячний платіж, після сплати якого підприємство зможе забронювати працівника.

«По-перше, ще немає ніякого законопроекту, тим паче — готового до реєстрації, чи будь-якого іншого нормативного акту на цю тему. По-друге, все що є — лише концепція, побудована як на економічному аналізі і зборі статистики, так і на обговореннях і прослуховуванні до колег, групи економістів і аналітиків, представників бізнесу, органів влади, а головне — військових. Саме з ними ми зараз тестуємо вірність чи хибність певних гіпотез і припущень», – пояснив депутат.

Він додав, що після перевірки гіпотез концепцію буде презентовано парламентарям, чиновникам та керівництву країни. І лише у разі її погодження, все буде оформлено у законопроєкт.

При цьому Наталуха вважає процес бронювання в Україні хаотичним. «Одні бізнеси отримали можливість бронювати людей тисячами, коли інші опинилися за бортом, бо недотягували до показника по якомусь одному критерію. Тому, перша наша гіпотеза полягає у тому, що за відсутності законних, правових альтернатив для бронювання, бізнес або опиняється під загрозою зупинки, або ж вимушений буде йти у тінь: не оформлювати працівників, або ж взагалі вдаватися до корупції, щоб їх зберегти. Звідси і друга гіпотеза — кожен бізнес, який готовий створювати білі робочі місця, чесно платити податки, та тим самим фінансувати Сили оборони — важливий», – написав він.

На його думку, якщо дати всім бізнесам можливість бронювати співробітників (і обирати кого саме), це «частково прибере тривожність і непередбачуваність» через мобілізацію.

Нагадаємо, сьогодні видання Forbes написало, що у Верховній раді готують законопроєкт щодо зміни підходу до бронювання військовозобов'язаних, а саме пропонують ввести щомісячний платіж, який гарантує відстрочку від мобілізації для різних категорій працівників. Співавтором виступає Наталуха.

Додамо, орієнтовно 6 лютого у Раді має з'явитися нова версія урядового законопроєкту про зміну правил мобілізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: