У ЦВК пояснили, що буде з повноваженнями Зеленського без виборів навесні

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський виконуватиме свої повноваження до отримання результатів наступних виборів. Те саме стосується і Верховної Ради. Про це заявив заступник голови ЦВК Сергій Дубовик.
Фото: Офіс президента України

Чинний президент України Володимир Зеленський виконуватиме свої повноваження до отримання результатів наступних виборів та вступу на посаду новообраного глави держави.

Про це повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії Сергій Дубовик у коментарі Радіо Свобода.

Вибори під час війни: Стефанчук назвав п'ять проблемних моментівУкраїна зараз вивчає досвід країн, які вже проводили вибори під час війни. Також потрібно вирішити ще низку питань.

Він зазначив, що за планом вибори президента мають відбутися у березні наступного року, проте ЦВК не отримувала жодної інформації про можливу організацію електоральної кампанії.

Більше того, згідно з графіком, виборчий процес має розпочатися наприкінці грудня. При цьому це навряд чи можливо буде здійснити, оскільки Верховна Рада, швидше за все, продовжить воєнний стан до середини лютого.

«Згідно з чинним законодавством України, будь-які вибори у воєнний час, під час оголошення воєнного стану не проводяться. Тому жодних повідомлень чи будь-яких речей ЦВК не тільки не отримала, а й не могла отримати. Ми є незалежним виборчим органом, керуємося виключно законом. Вибори, зокрема, президента України, призначаються постановою Верховної Ради. Ви і я не бачили ні проєкту такої ухвали, ні будь-яких інших офіційних документів», – сказав Дубовик.

Представник ЦВК додав, що «хоч би скільки було спекуляцій на цю тему», у Конституції зазначено, що президент виконує свої повноваження до вступу на посаду новообраного глави держави. Те саме стосується і Верховної Ради.

«Решта – це політичні спекуляції щодо закінчення повноважень, переходу якихось повноважень. Конституція чітко дає відповіді ці питання. Закон про воєнний стан чітко визначає, що під час воєнного стану вибори не проводяться. Іншого поки що немає, змін до законодавства немає. Тобто немає підстав принаймні юридичних говорити про щось зараз», – наголосив Дубовик.

Нагадаємо, нещодавно глава МЗС Дмитро Кулеба заявляв, що президент України розглядає «плюси та мінуси» проведення виборів наступної весни.

Пізніше, 6 листопада, Зеленський сказав, що зараз «абсолютно безвідповідально» вкидати у суспільство тематику виборів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: