Президент Євроради Мішель влітку може піти у відставку

Читать на русском
Президент Ради ЄС Шарль Мішель балотуватиметься на виборах до Європейського парламенту в червні. У разі обрання він піде у відставку з поста президента.
Фото: apa.az

Чинний голова Європейської ради Шарль Мішель, мандат якого спливає наприкінці листопада 2024 року, заявив, що візьме участь у виборах до Європарламенту і залишить свою посаду вже влітку, щоб обійняти крісло європейського депутата.

Про це він розповів у інтерв’ю бельгійській газеті De Standaard.

«Я прийняв рішення балотуватися на європейських виборах у 2024 році», – сказав політик.

Це вказує на те, що державам-членам, ймовірно, доведеться шукати нового очільника Ради ЄС.

Мішель пояснив, що посаду голови Євроради не можна поєднувати з роботою депутата Європарламенту, тому він подасть у відставку до 16 липня – дати присяги депутатів нового скликання Європарламенту.

Мішель повідомив також, що глави держав та урядів Євросоюзу зберуться на саміт наприкінці червня – на початку липня, щоб обрати нового голову Євроради. Він висловив сподівання, що його наступник вступить на посаду вже влітку. Інакше функції голови Євроради можуть бути передані Угорщині, яка головуватиме в цей час у Раді ЄС.

Напередодні бельгійське видання Soir повідомляло, що Мішель може очолити список кандидатів від бельгійської ліберальної партії «Реформаторський рух» на виборах до Європейського парламенту.

Як відомо, ЄС має чотирьох різних президентів, які очолюють Європейську раду, Раду міністрів, Європейську комісію та Європейський парламент.

Європейський парламент є однією з двох законодавчих асамблей ЄС, іншою є Рада міністрів.

Нагадаємо, Шарль Мішель заявив, що Україна може увійти до Європейського Союзу вже 2030 року. Це станеться у тому випадку, якщо обидві сторони виконають поставлені перед ними умови.

Нещодавно Мішель повідомив, що саміт, на якому представники країн-членів Євросоюзу обговорять питання виділення Україні 50 млрд євро, відбудеться у лютому 2024 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: