Окупанти не надають МАГАТЕ доступ до реакторних залів трьох блоків Запорізької АЕС

Читать на русском
Експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС досі не отримали доступу до реакторних залів енергоблоків № 1, 2 і 6.
Фото: censor.net

На тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) експертам Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) продовжують блокувати доступу до деяких енергоблоків станції. Також в агенстві зазначили, що успішно відбулася ротація п’ятнадцятої групи експертів на атомній станції.

Про це сьогодні, 12 січня, повідомив генеральний директор агенції Рафаель Гроссі у пресрелізі.

«Експертам Міжнародного агентства з атомної енергії на Запорізькій атомній електростанції досі не надали доступ до реакторних залів енергоблоків №1, №2 та №6, що перешкоджає їхній здатності здійснювати моніторинг ситуації стосовно ядерної та фізичної безпеки на станції, а також п'яти конкретних принципів, встановлених Радою Безпеки ООН», – наголосив Гроссі.

Зазначається, що після успішної ротації експертів у четвер – вже 15-ї команди експертів, яка прибула на станцію з моменту створення місії МАГАТЕ з підтримки та допомоги на ЗАЕС у вересні 2022 року – «нова команда повторила запит на доступ до реакторного залу енергоблока №6».

Однак росіяни на ЗАЕС не надали доступ і заявили, що реакторний зал нібито «опечатаний».

Також окупанти на Запорізькій АЕС уточнили, що нібито пустять МАГАТЕ туди приблизно через тиждень.

«Ці обмеження на своєчасний доступ експертів до ЗАЕС перешкоджають здатності МАГАТЕ незалежно та ефективно оцінювати ситуацію з безпекою та захищеністю, включаючи підтвердження звітного статусу реакторних установок, басейнів відпрацьованого палива та пов’язаного з ними захисного обладнання», – заявив гендиректор МАГАТЕ Гроссі.

Він зауважив, що ситуація з ядерною безпекою та захищеністю залишається дуже нестабільною.

Нагадаємо, у грудні Кремль висунув нову вимогу до українців на ЗАЕС: окупанти вирішили до кінця року примусово паспортизувати кілька сотень людей, які працюють на станції.

Також повідомлялося, що у грудні на ЗАЕС стався черговий блекаут, була загроза радіаційній безпеці.

А в листопаді на енергоблоці Запорізької АЕС стався витік реагенту.

Крім того, у листопаді неподалік двох українських АЕС лунали вибухи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: