НАБУ завершило розслідувати справи нардепів Одарченка та Лабазюка

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку завершили досудове слідство за фактом спроби підкупу посадовців двома членами парламенту.
Андрій Одарченко та Сергій Лабазюкколаж: «Слово і діло»

НАБУ і САП завершили розслідування двох кримінальних проваджень за підозрами народних депутатів Андрія Одарченка та Сергія Лабазюка у спробі підкупу віцепрем'єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова та голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма.

Про це повідомляють прес-служби органів.

«11 січня 2024 року САП та НАБУ завершили розслідування у двох кримінальних провадженнях стосовно чинних народних депутатів та керівника суб'єкта господарювання, яких викрили на наданні неправомірної вигоди віцепрем'єр-міністру з відновлення України – міністру розвитку громад, територій та інфраструктури України та голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України», – інформують в НАБУ і САП.

Спроби підкупу Кубракова та Найєма: що відомоЩо відомо про спроби підкупу Кубракова та Найєма, та яку винагороду теоретично можуть отримати викривачі злочину – на інфографіці.

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили нардепа Андрія Одарченка на спробі підкупу голови Держагентства відновлення Мустафи Найєма. За версією слідства, нардеп висловив Найєму пропозицію надати йому неправомірну вигоду за забезпечення ухвалення Міжвідомчою робочою групою рішення про виділення з фонду ліквідації наслідків збройної агресії коштів на ремонт будівель університету, в якому народний обранець продовжує обіймати посаду ректора (дію контракту якого призупинено). Пропонована сума неправомірної вигоди мала становити 8% від обсягу фінансування.

У подальшому підозрюваний надав топпосадовцю – особі, яка займає особливо відповідальне становище, частину цієї неправомірної вигоди у розмірі 0,39 біткоїна, що на час вчинення операції було еквівалентно 10 тисяч доларів.

Раніше НАБУ і САП повідомили нардепу Сергію Лабазюку про підозру у спробі підкупу посадовців. За версією слідства, у серпні 2023 року нардеп звернувся до топпосадовця міністерства відновлення з проханням надати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об'єктів на 1 млрд грн. За це пообіцяв «винагороду» у розмірі 3-5% від вартості кожного підряду. Для узгодження подальших домовленостей нардеп також залучив директора компанії.

Після надходження 50 млн грн за підряд з відновлення зруйнованого мосту через річку Веревчина у Червонодолинській громаді Баштанського району Миколаївської області нардеп через довірену особу надав Найєму обіцяний відсоток у сумі 150 тисяч доларів. Передача неправомірної вигоди відбулась на паркінгу одного зі столичних супермаркетів, а гроші знаходились у китайській шкатулці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: