Спроби підкупу Кубракова та Найєма: що відомо

Читать на русском

НАБУ та САП заявили про спроби підкупу інфраструктурних чиновників. Віцепрем'єру Олександру Кубракову та голові Агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму пропонували хабарі за сприяння в отриманні підрядів, землі та коштів. «Слово діло» зібрало, що про це відомо, а також підрахувало, яку винагороду теоретично можуть отримати викривачі, які повідомили про злочин.

Що відомо про спроби підкупу Кубракова та Найєма, та яку винагороду теоретично можуть отримати викривачі злочину – на інфографіці.
Спроби підкупу Кубракова та НайємаСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Нагадаємо, закон про винагороду викривачам корупції набув чинності до повномасштабної війни. За законом, людина, яка повідомила про корупційний злочин, розмір або збиток від якого у 5 тисяч разів або більше перевищує розмір прожиткового мінімуму, має право на 10%-ву винагороду.

Якщо викривачів злочину кілька, розмір винагороди ділиться порівну. Є також різниця між викривачем злочину та заявником про нього (останньому нагорода не передбачена).

Отже, вчора підозри отримали два народні депутати – Андрій Одарченко та Сергій Лабазюк.

Одарченко, за версією слідства, пропонував голові Агентства відновлення хабар у криптовалюті Bitcoin в еквіваленті 50 тисяч доларів. В обмін він просив сприяння в отриманні коштів із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф на ремонт підконтрольного йому об'єкта інфраструктури.

50 тисяч доларів це за сьогоднішнім курсом 1 млн 802,5 тисяч гривень. З огляду на те, що розмір прожиткового мінімуму становить 2 тисячі 589 гривень, сума хабаря перевищує його у 696,2 разів – таким чином, викривач цього корупційного злочину не має права на винагороду.

Лабазюк, який володіє великим будівельним та аграрним бізнесом, та його спільник, як повідомили в НАБУ, намагалися підкупити Кубракова та Найєма. Нардеп попросив надати компанії підряди з відновлення інфраструктурних об'єктів на мільярд гривень. За це пообіцяв 3-5% вартості кожного підряду.

3% вартості від кожного підряду – це 30 млн гривень, що в 11 тисяч 587,5 разів перевищує розмір прожиткового мінімуму. Викривач має право на 3 млн гривень винагороди.

Повідомляється, що Лабазюк через посередника встиг передати відсоток від першого підряду в сумі 150 тисяч доларів. Сума в 2,1 тисяч разів перевищує прожитковий мінімум, тому в цьому випадку винагорода для викривача не передбачена.

Крім того, антикорупційні органи разом із віцепрем'єром Кубраковим викрили власника приватного товариства, який пропонував хабар у вигляді нерухомості у зведених ним новобудовах загальною площею понад 5200 кв. м орієнтовною вартістю понад 170 млн гривень. За це він хотів, щоб у силі залишилася угода щодо будівництва ЖК на земельній ділянці міністерства, а також допомогу в отриманні дозвільних документів.

Сума 170 млн гривень у 65,7 тисяч разів перевищує розмір прожиткового мінімуму, отже викривач злочину за законом має право на 17 млн гривень винагороди.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, хто є рекордсменом за кількістю отриманих від НАБУ підозр.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: