Доказів розкрадання зброї в Україні немає – Пентагон

Читать на русском
У США належним чином не відстежували військову допомогу для України, проте доказів, що будь-яка зброя для ЗСУ йшла не за призначенням, немає.
Фото: Shutterstock

У Міністерстві оборони США прокоментували звіт генерального інспектора стосовно проблем із обліком військової допомоги Україні, зазначивши, що наразі немає достовірних доказів потрапляння американської зброї не в ті руки.

Про це заявив речник Пентагону генерал Патрік Райдер на брифінгу 11 січня.

Як змінювався розмір військової допомоги США Україні протягом повномасштабної війниОбсяг військової допомоги США Україні за час великої війни – на інфографіці. Наразі Штати ще не схвалили фінансування для України на 2024 рік.

Україна надала США повну інформацію для обліку та інвентаризації озброєнь, переданих нашій країні в якості військової допомоги.

«Сьогодні немає жодних достовірних доказів того, що передане Україні від США озброєння могло потрапити не в ті руки», – заявив він.

Як зазначив Райдер, доступ до інформації стосовно обладнання, наданий українською стороною, є безпрецедентним. Райдер також відзначив, що «українські партнери повністю розуміють і підтримують нашу потребу у звітуванні».

Також представник Міноборони США сказав, що росія весь час намагається поширювати дезінформацію про те, що українці розпродають американську зброю.

«Ми спостерігали за тим, як українці використовують наданий ресурс на полі бою і можемо говорите про його ефективність», – сказав Райдер.

Крім того, про відсутність будь-якої достовірної інформації, яка могла б вказувати на крадіжку або потрапляння в чужі руки зброї, наданої Україні від початку війни в якості військової допомоги, заявив заступник речника Державного департаменту США Ведант Пател.

«Проводяться процедури інвентаризації, і наразі немає достовірної інформації, яка вказувала б на незаконне перенаправлення з України сучасного конвенційного озброєння з України, наданої Сполученими Штатами», – сказав Пател.

Зазначимо, видання The New York Times повідомило, що міністерство оборони США в новій доповіді стверджує, що американські чиновники не відстежували належним чином військову допомогу для України.

Нагадаємо, у вересні речник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що зброя, яка надходить в Україну для протистояння російській агресії, використовується згідно домовленостей і не опиняється у чужих руках.

Як відомо, Білий дім надіслав листа лідерам Конгресу США із закликом терміново схвалити фінансування для України, оскільки кошти для надання військової допомоги майже закінчилися.

Також повідомлялося, республіканці в Конгресі США хочуть отримати від Білого дому пояснення стратегії Вашингтону щодо України. Саме від цього будуть залежати терміни схвалення нового фінансування України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: