Зеленський та Науседа підписали спільну заяву: деталі

Читать на русском
Володимир Зеленський та Гітанас Науседа підписали заяву, меморандум та низку україно-литовських документів.
president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський та президент Литви Гітанас Науседа сьогодні підписали у Вільнюсі спільну заяву та меморандум.

Про це повідомила пресслужба ОПУ.

Президент Литви оголосив про пакет довгострокової допомоги УкраїніЛитва схвалила пакет довгострокової військової допомоги Україні на 200 мільйонів євро. Київ отримає нові поставки у січні та лютому.

У Спільній заяві сказано, що президенти домовилися продовжити роботу щодо забезпечення своєчасної, передбачуваної та довгострокової військової та фінансової підтримки України, зокрема через фінансовий інструмент для України (Ukraine Facility) від ЄС, Європейський фонд миру та Місію ЄС з військової допомоги Україні.

Загальна підтримка України з боку Литви перевищила 1 млрд євро і становить 1,45% ВВП цієї країни.

Також сьогодні було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством стратегічної промисловості України та Литовською асоціацією оборонної та безпеки промисловості.

Мета документа – підтримка та розвиток співробітництва в галузі оборони та безпеки. Меморандум передбачає підтримку реалізації спільних проектів у галузі оборонних технологій, включаючи проекти з розробки та виготовлення безпілотних літальних та наземних платформ, засобів радіоелектронної боротьби, обладнання для розмінування та інших передових рішень у сфері оборонних технологій.

Також підписано листи про наміри між АТ Українська оборонна промисловість та чотирма іноземними компаніями: RSI Europe, Brolis Semiconductors, DMEXS та NT Service. Ці компанії займаються інноваційними розробками та створенням у військовій сфері. Вони спеціалізуються на створенні та виготовленні сучасних засобів РЕБ, систем дистанційного ініціювання вибуху, оптики для стрілецької зброї, а також систем спостереження.

Нагадаємо, сьогодні президент України Володимир Зеленський зустрівся у Вільнюсі з президентом Литви Гітанасом Науседою. Литва оголосила про пакет довгострокової військової допомоги Україні на суму 200 млн євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: