Росія почала отримувати балістичні ракети з КНДР і веде переговори про поставки з Іраном – WSJ

Читать на русском
Іран може навесні передати росії балістичні ракети малої дальності. А КНДР уже почала постачати їх останніми тижнями.
Фото: ypa.ir

Росія планує купити у Ірану балістичні ракети малої дальності. Крім того, в останні тижні рф також почала отримувати такі ракети з Північної Кореї.

Про це повідомляє Wall Street Journal із посиланням на американських чиновників.

В арсеналі яких країн є балістичні ракетиВ арсеналі яких країн є балістичні ракети та якої дальності – на інфографіці. Міжконтинентальні балістичні ракети є у арсеналі семи країн.

«Сполучені Штати стурбовані тим, що російські переговори щодо придбання балістичних ракет ближнього радіусу дії в Ірану активно просуваються. За нашими оцінками, росія має намір закупити ракетні системи в Ірану», – сказав співрозмовник.

Якщо угода відбудеться, то перша поставка іранських ракет росії може відбутися вже навесні.

Крім того, за словами чиновників, росія вже почала отримувати пускові установки та кілька десятків балістичних ракет із Північної Кореї.

Як зазначають офіційні особи США, бажання Кремля придбати іранські ракети стало очевидним у середині грудня, коли російська делегація відвідала іранський полігон. Візит відбувся за вересневою поїздкою міністра оборони рф Сергія Шойгу до штаб-квартири Повітряно-космічних сил КВІР у Тегерані.

Росія також звернулася за допомогою до Північної Кореї, президент володимир путін і лідер КНДР Кім Чен Ин провели у вересні саміт на космодромі на Далекому Сході.

За словами чиновників, за останні кілька тижнів Північна Корея почала постачати до росії низку озброєнь, у тому числі вперше балістичні ракети малої дальності, а також раніше заявлені запаси артилерії.

Військові аналітики вважають, що ця допомога може забезпечити важливий імпульс для росії, оскільки вона посилює свої атаки і намагається придушити протиракетну оборону України.

Нагадаємо, Іран з 2022 року постачає росії ударні дрони. У листопаді в США повідомили, що Іран готується передати росії балістичні ракети малої дальності для ударів по Україні.

Північна Корея, за інформацією ЗМІ, відправила до росії понад мільйон артилерійських снарядів. Також у листопаді повідомлялося, що росія могла отримати від КНДР ракети різних типів, у тому числі балістичні.

Раніше президент Володимир Зеленський констатував, що у росії не вистачає ресурсів самостійно вести війну, тому вона просить допомоги у Ірану і «пішла на уклін» до КНДР.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: