Конгрес США досяг угоди про запобігання шатдауну

Читать на русском
Конгрес США домовився щодо фінансування роботи федерального уряду у 2024 році. Це дозволить запобігти шатдауну.
Фото: Associated Press

Представники Республіканської та Демократичної партій у Конгресі досягли угоди щодо фінансування роботи уряду США в 2024 році, щоб запобігти «шатдауну» – зупинки роботи уряду.

Про це йдеться в заяві президента США Джо Байдена, опублікованій на сайті Білого дому.

Як змінювався розмір військової допомоги США Україні протягом повномасштабної війниОбсяг військової допомоги США Україні за час великої війни – на інфографіці. Наразі Штати ще не схвалили фінансування для України на 2024 рік.

«Двопартійний проєкт фінансування, який погодили в Конгресі, наближає нас до того, щоб запобігти непотрібному призупиненню роботи уряду та захистити важливі національні пріоритети», – говориться у заяві президента.

Зазначається, що передбачений проєктом фінансування бюджет відповідає вимогам Білого дому.

Згідно з домовленістю, для фінансування федерального уряду в 2024 році пропонується виділити 1,66 трильйона доларів. На оборонні потреби передбачено 886,3 млрд, а 772,7 млрд на внутрішні дискреційні витрати.

За словами журналістів Washington Post, фінансування ключових програм внутрішнього та соціального захисту було збережено, хоча в Республіканській партії вимагали скоротити урядовий бюджет.

«Тепер республіканці в Конгресі повинні виконувати свою роботу, припинити погрожувати закрити уряд і виконати свій основний обов’язок щодо фінансування важливих пріоритетів внутрішньої та національної безпеки, включаючи мій додатковий запит. Їм час діяти», – підсумував Байден.

Нагадаємо, у листопаді 2023 року Байден підписав схвалений обома палатами Конгресу законопроєкт про тимчасове фінансування роботи федерального уряду. Очікувалося, що у разі, якби владі США не вдалося досягти нових домовленостей з республіканцями, виділення коштів на роботу уряду могло бути частково припинено після 19 січня 2024 року. Це призвело б до припинення роботи кількох урядових програм та відомств.

У грудні Білий дім надіслав листа лідерам Конгресу США із закликом терміново схвалити фінансування для України, оскільки кошти для надання військової допомоги майже закінчилися.

Також повідомлялося, що республіканці в Конгресі США хочуть отримати від Білого дому пояснення стратегії Вашингтону щодо України. Саме від цього будуть залежати терміни схвалення нового фінансування України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: