Лубінець висловив сподівання, що Україна найближчими тижнями зможе провести новий обмін полоненими

Читать на русском
Омбудсман Дмитро Лубінець сподівається, що Україна найближчими тижнями знову зможе провести ще один обмін військовополоненими.
Фото: Дмитро Лубінець / Facebook

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець висловив сподівання, що найближчими тижнями Україна знову зможе провести обмін військовополоненими.

Про це омбудсман заявив в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Згідно зі словами Лубінця, Україна сподівається повернути всіх військовополонених, але розуміє, що країна-агресор може зірвати процес обміну.

Скільки українців повернулися із російського полону за час повномасштабної війниУкраїна та росія вже три місяці не проводили обмінів полоненими. Скільки українців вдалося повернути за час війни – на інфографіці.

«Я сподіваюсь, що в цьому році цей процес обміну покаже системність. Я сподіваюсь, що протягом найближчих тижнів ми знову зможемо порадувати героїв поверненням додому. Але не забуваємо, з ким ми воюємо, вони підступно ведуть перемовини – ніхто не знає, коли вони знову зможуть обірвати цей процес повернення. Але те, що залежить від України, ми робимо абсолютно все можливе», – сказав він.

При цьому, обмудсман зазначив, що обміну в середу, 3 січня, передував складний процес.

«Він був ускладнений тим, що російська федерація, на мою думку, зайняла позицію не проводити обмін військовополонених, заблокувати процес повернення і цивільних заручників задля того, щоб максимально пробувати підірвати ситуацію в Україні зсередини», – заявив Лубінець.

Як зазначається, Україна намагалася залучити нових партнерів для розблокування процесу повернення військовополонених.

«Сьогодні нам це вдалося. Були долучені ОАЕ. З Москальковою я постійно порушував питання розблокування. Вона також вплинула на те, щоб відбулося повернення наших героїв», – додав він.

Омбудсман також розповів, що українські захисники і захисниці, яких вдалося повернути сьогодні, перебували в російському полоні від 6 місяців до 1,5 року.

Нагадаємо, вчора Україні вдалося звільнити з російського полону 230 військовослужбовців та цивільних.

Як відомо, процес повернення військовополонених був заблокований російською стороною із серпня. При цьому президент Володимир Зеленський заявляв, що обміни полоненими з рф продовжуються часто непублічно і іноді прямо на полі бою.

На інфографіці «Слово і діло» – динаміка визволення українських полонених із початку війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: