Найближчою метою рф може стати подолання обмежених можливостей ППО України – Atlantic Council

Читать на русском
Оскільки військова допомога від Заходу під питанням, є небезпека, що Україна може вичерпати свої запаси боєприпасів для ППО найближчими тижнями. Найближчою метою росії може бути подолання обмежених можливостей протиповітряної оборони України.
Фото: AP

Нова хвиля великих повітряних атак на Україну підтвердила найгірші побоювання про те, що росія накопичувала запаси ракет для нової кампанії зимових бомбардувань. Під обстріл потрапили військові та промислові об'єкти, а також житлові будинки, лікарні та торгові центри. Найближчою метою росії може стати подолання обмежених можливостей української протиповітряної оборони.

Про це для Atlantic Council пише аналітик Пітер Дікінсон.

Передноворічний обстріл став найбільшим з 24 лютого: порівняння масованих атакСьогоднішній ракетний обстріл України став наймасованішим із 24 лютого 2022-го – порівняння.

Він зазначає, що хоча Україна з початку вторгнення значно посилила свою протиповітряну оборону, вона, як і раніше, сильно залежить від партнерів у плані поповнення запасів ракет та інших видів боєприпасів. А оскільки подальша військова допомога США та Євросоюзу нині перебуває під питанням, на думку Дікінсона є реальна небезпека того, що Україна може вичерпати свої запаси боєприпасів для ППО «найближчими тижнями».

Наслідки колапсу ППО України будуть катастрофічними. Якщо запаси боєприпасів стануть критично низькими наприкінці січня чи на початку лютого, пише аналітик, то Україна буде змушена сконцентрувати обмежені ресурси і фактично залишити більшу частину країни незахищеною. У такому разі хвиля російських ракетних ударів може легко призвести до тисяч жертв серед мирного населення.

Українська влада усвідомлює загрозу, що насувається, і в останні місяці шукає додаткову підтримку для ППО. Зокрема, від Німеччини Україна отримала другу систему Patriot, а від Японії – зобов'язання постачати для них ракети через США.

Однак багато залежатиме від результату нинішнього політичного глухого кута в США: якщо Конгрес не зможе розблокувати пакет допомоги для України, ЗСУ зіткнуться з низкою серйозних проблем, у тому числі в галузі протиповітряної оборони.

Росія ж у цей час сподіватиметься, що затримки та скорочення західної допомоги, а також власні накопичені запаси ракет та дронів зроблять українські міста дедалі вразливішими для атак.

Але, зазначає Дікінсон, навіть різкого збільшення поставок систем ППО та боєприпасів буде недостатньо, щоб покласти край ракетному терору росії – Україна має отримати власні ракети великої дальності, а також «зелене світло» від союзників для завдання ударів по стартових майданчиках і пов'язаних з ними цілям на території росії.

«Поки західні лідери наполягають на обмеженні можливостей України завдати удару у відповідь по росії, українські командири будуть змушені вести повітряну війну щитом, але не мечем», – підсумував він.

Нагадаємо, з 29 грудня до 2 січня росія застосувала проти України майже 300 ракет та понад 200 «шахедів».

Вчора, 2 січня, росія випустила по Україні майже сотню ракет різних типів і 35 дронів-камікадзе. ППО знищила 75 ракет та всі безпілотники. В результаті загинули п'ятеро людей та близько 130 постраждали. На обстріл рф витратила приблизно 620 млн доларів.

Атака 29 грудня стала наймасованішою з початку вторгнення – по Україні було запущено 158 ракет і дронів, 114 цілей ППО знищила. Це коштувало росії мінімум 1 млрд 273 млн доларів.

В результаті загинуло понад 40 людей і більше 160 було поранено.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: