Венесуела розгорнула війська через британський корабель у Гаяні

Читать на русском
Президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив, що розміщення британського військового корабля HMS Trent у Гаяні порушує дух угоди між Гаяною і Венесуелою.
Президент Венесуели Ніколас МадуроФото: Getty Images

Венесуела розгорнула понад 5 тисяч солдатів на своєму східному узбережжі Карибського моря після того, як сусідня Гайана отримала військовий корабель від Великої Британії на тлі суперечки щодо території Ессекібо.

Про це повідомляє Bloomberg.

«Венесуела має право на захист, спокій і мир. Ми не сприймаємо провокацій, погроз від будь-кого», – заявив президент Венесуели Ніколас Мадуро, звинувативши Гаяну в порушенні угоди про продовження переговорів без використання зброї.

Він підкреслив, що розміщення британського судна поблизу Гаяни є «практично військовою загрозою з боку Лондона» і віддав наказ про «активізацію спільних оборонних дій національних збройних сил» біля узбережжя Ессекібо.

У відповідь на це військове керівництво на сході Венесуели заявило, що 5 600 військовослужбовців готові до операції.

У заяві Міністерства закордонних справ Венесуели йдеться, що країна «зберігає всі дії в рамках Конституції та міжнародного права для захисту своєї морської та територіальної цілісності».

Раніше газета The Guardian повідомила, що міноборони Великої Британії відправить патрульний корабель HMS Trent до Гаяни на знак підтримки цієї країни.

Як відомо, Венесуела претендує на землю, яка, як вона стверджує, була в її кордонах під час іспанського колоніального періоду. Вона відхиляє рішення міжнародних арбітрів 1899 року, яке встановило нинішні кордони, коли Гаяна ще була британською колонією.

3 грудня у Венесуелі відбувся референдум. Венесуельці з великою перевагою проголосували за схвалення захоплення багатого на нафту регіону, який є предметом спору Венесуели із Гаяною.

Як пояснив представник Міністерства закордонних справ у Латинській Америці, збройний конфлікт між Венесуелою та Гаяною вигідний російському диктатору володимиру путіну, оскільки потенційна війна в Латинській Америці, швидше за все, змістить фокус уваги з України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: