Низка країн засудили збільшення Іраном виробництва збагаченого урану

Читать на русском
Іран збільшив виробництво збагаченого урану, який необхідний для виготовлення ядерної зброї. США, Німеччина, Франція і Велика Британія засудили це.
Фото: golos.com.ua

США, Велика Британія, Франція та Німеччина засудили збільшення Іраном обсягів виробництва високозбагаченого урану до 60% чистоти, чого достатньо для виробництва ядерної зброї.

Про це повідомляє Reuters.

Скільки ядерних випробувань було проведено у світіУ світі було проведено понад 2 тисячі ядерних випробувань. На інфографіці – дані по країнах.

«Виробництво Іраном високозбагаченого урану не має надійного цивільного обґрунтування. Це рішення є безрозсудною поведінкою в напруженому регіональному контексті», – говориться у спільній заяві країн.

У заяві не йдеться про жодні наслідки, з якими може зіткнутися Іран через збільшення видобутку, але є заклик до його скасування.

Також країни наголосили на своїй відданості дипломатичному вирішенню суперечки щодо ядерної програми Тегерана.

Зазначимо, як з'ясувало Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), Іран збагачує уран до 60%, що наближається до приблизно 90%, необхідних для виробництва зброї, на своєму пілотному заводі зі збагачення палива у розгалуженому комплексі в місті Натанз і на заводі «Фордо» у горах.

З кінця листопада 2023 року швидкість, з якою Іран виробляє уран, збагачений до 60% за U-235, на цих двох об'єктах разом узятих, зросла приблизно до 9 кг на місяць. Приблизно 42 кг урану, збагаченого до 60%, буде достатньо для виготовлення ядерної бомби, наголосили у МАГАТЕ.

У Тегерані відкидають всі звинувачення і кажуть, що не збираються виготовляти ядерну зброю.

Нагадаємо, раніше у МАГАТЕ заявили, що в Ірану достатньо урану, збагаченого до 60% чистоти, щоб створити три атомні бомби.

Також у Пентагоні заявили, що у Ірана є досить ресурсів для створення ядерного пристрою менш ніж за два тижні.

У вересні стало відомо, що Іран позбавив акредитації кількох інспекторів МАГАТЕ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: