Іран має достатньо ресурсів для створення трьох атомних бомб – Reuters

Читать на русском
Іран має змогу створити три ядерні бомби. Для цього в країни достатні запаси урану, збагаченого до 60 відсотків чистоти.
Фото: Shutterstock

Згідно зі звітом Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), в Ірану достатньо урану, збагаченого до 60% чистоти, близької до збройової, щоб створити три атомні бомби.

Про це пише Reuters із посиланням на документи МАГАТЕ.

Скільки ядерних випробувань було проведено у світіУ світі було проведено понад 2 тисячі ядерних випробувань. На інфографіці – дані по країнах.

Зазначається, що запаси урану, збагаченого до 60%, в Ірані зросли на 6,7 кг – до 128,3 кг з часу останнього звіту від 4 вересня.

Це більш ніж утричі перевищує приблизно 42 кг, яких, за визначенням МАГАТЕ, теоретично достатньо для створення ядерної бомби при подальшому збагаченні.

«Це чимала кількість, особливо якщо ви ні для чого не використовуєте її», – сказав високопоставлений дипломат. Мається на увазі те, що Іран – єдина країна, яка збагачує уран до такого високого рівня і заявляє, що не виробляє при цьому ядерної зброї.

У звіті також наголошується, що Ісламська держава досі перешкоджає перевіркам МАГАТЕ.

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі направив лист до Ірану з проханням переглянути це питання. У відповідь Іран зазначив, що «вивчає можливості задовольнити запит».

За словами колишнього глави об'єднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі, Іран здатний розробити ядерну зброю вже за кілька місяців, проте Штати не дадуть йому цього зробити.

У той же час темпи збагачення Іраном урану до 60% сповільнилися із 9 кг на місяць на початку року до приблизно 3 кг. Дипломати вважають, що це є результатом непрямих переговорів зі США, що призвело до обміну полоненими між країнами у вересні.

Нагадаємо, нещодавно у Пентагоні заявили, що у Ірана є досить ресурсів для створення ядерного пристрою менш ніж за два тижні.

У вересні стало відомо, що Іран позбавив акредитації кількох інспекторів МАГАТЕ.

Раніше Іран порушив укладену з США та країнами Європи угоду щодо невиготовлення ядерної зброї. Договір обмежував збагачення урану на рівні 3,67%, але Іран збагачував його до 60%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: